Polițiștii din Slatina, dosar penal pentru un șofer acuzat pe nedrept că a condus sub influența drogurilor/ DOCUMENT

Un caz mai puțin obișnuit dovedește că autoritățile statului nu plătesc atunci când greșesc față de cetățenii sancționați pe nedrept. Iar când cei nedreptățiți îndrăznesc să se revolte și să ceară socoteală, reprezentanții statului le rând în nas, spunându-le că au dreptul de a se adresa instanțelor de judecată. 

Cazul este cel al unui șofer din București care în februarie 2020 a fost oprit de polițiștii din Slatina pentru un control de rutină. Printre altele, Adrian Rariș a fost testat cu DrugTest, aparatul utilizat de oamenii legii pentru depistarea celor care au consumat substanțe interzise. Iar în cazul șoferului din București aparatul a indicat un rezultat pozitiv. Nu mică i-a fost uimirea acestuia să afle că, deși nu consumase nimic din categoria drogurilor, aparatul DrugTest indica valori pozitive, dovedind că era „drogat”.

Degeaba le-a explicat polițiștilor că nu a consumat nimic interzis și că e posibil ca aparatul să dea erori: oamenii legii l-au dus la spital pentru prelevarea de probe biologice, i-au deschis dosar penal și i-au reținut permisul auto.

Patru luni a stat bucureșteanul fără dreptul de a conduce. Pentru că analizele de laborator întârziau, el a cerut ca probele biologice să fie analizate, pe cheltuială proprie, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Rezultatele de aici i-au dat dreptate, fiind, toate, negative.

Cine plătește

Revoltat, Adrian Rariș a cerut socoteală Poliției Române pentru nedreptatea la care a fost supus.

Documentul care dovedește că polițiștii au greșit

„Am avut permisul reținut pe o perioadă de patru luni, până au venit rezultatele de la «Mina Minovici», asta pentru că am plătit eu analiza, 1400 RON, fără ca eu să fiu vinovat cu ceva. După cum se observă în buletin, a rezultatul a ieșit NEGATIV. Țineam să anunț că aparatul acela de testare a drogurilor dă rezultate eronate, incriminează oamenii aiurea. Eu cum îmi recuperez banii cheltuiți și atâta timp fără permis?

Întrebându-i acest lucru pe agenții de la Poliția Slatina, chiar și pe un comisar, mi s-a răspuns că mă pot adresa instanței de judecată, dar că «cred eu că îmi va plăti mie cineva ceva?» Îmi mai și râdea în față”, se plânge bucureșteanul, care susține că a făcut o plângere la Inspectoratul General al Poliției Române și a depus un memoriu la Avocatul Poporului, „să văd dacă se ia vreo măsură”.

Nu s-a luat nici o măsură, chiar dacă, între timp, dosarul în care era cercetat a fost clasat. În acest context, Adrian Rariș pune în discuție prevederea legală care dă mână liberă polițiștilor să ia măsuri imediate în cazuri similiare. El susține că nu pe rezultatul aparatului de verificare ar trebui pusă miza, ci pe rezultatele analizelor de laborator.

„Dosarul meu a fost clasat în final, dar am stat patru luni fără permis, fiind nevinovat. Este normal acest lucru? Mie nu mi se pare OK, din punctul meu de vedere corect ar fi ca polițiștii să aștepte probele de la sânge și după aceea să ia acele măsuri drastice, nu așa, după un aparat care dă rezultate eronate. Dacă nu plăteam eu acea analiză, la IML, probabil că și acum așteptam după rezultate și probabil că nu aveam permis nici acum”, afirmă Adrian Rariș.

Am cerut și noi un punct de vedere pe acest subiect la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt, iar răspunsul a fost același cu cel primit de păgubit.

„Conform legislației privind circulația pe drumurile publice, în cazul în care în urma testării cu aparatul DrugTest rezultatul este pozitiv, în cauză se întocmește dosar penal și conducătorului auto i se reține permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce. În astfel de cazuri, persoana este condusă la o unitate medicală pentru a i se preleva probe biologice.

Polițiștii aplică prevederile legislației în vigoare. Orice persoană care se simte lezată poate contesta în instanță măsurile aplicate”, se arată în răspunsul IPJ Olt.

No comment!

1 COMENTARIU

  1. Vinovați nu sunt polițiștii, eu au acționat conform procedurilor. Vinovați sunt cei de la Directi Rutiera și cei de la Direcția Juridica, care întocmesc și avizează aceste proceduri, care unele dintre ele nu țin cont de drepturile omului, ca și în cazul de fata. De reținut faptul ca aparatele folosite de polițiști confirma numai un indiciu si nu o proba și normal ar fi fost ca pana la apariția rezultatului din sânge șoferul sa fi avut dreptul de a conduce. Statul este bun de plata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here