Autoritățile anunţă închiderea teraselor. Ce a declarat Orban și care este cauza

Ludovic Orban a anunţat că terasele şi localurile care nu respectă regulile pentru limitarea răspândirii coronavirusului vor fi închise.

Guvernul s-ar putea reuni marţi, în şedinţă pentru a completa Hotărârea de Guvern privind starea de alertă cu prevederile referitoare la izolare şi carantină, ca urmare a intrării în vigoare a legii pe această temă adoptată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

„Luăm în calcul intensificarea controalelor, inclusiv în cluburi, terase, astfel încât să ne asigurăm că se respectă regulile. Toate amenzile sunt date în baza amenzii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit de lege. A existat o încercare de a creste amenzile şi în legea actuală, dar nu s-a reuşit. Avem la dispoziţie şi alte pârghii: suspendarea autorizaţiilor de funcţionare. Aici avem nevoie de un sprijin mai serios din partea primarului. Primăriile au puterea de a suspenda autorizaţiile de funcţionare”, a spus Ludovic Orban.

Referitor la deschiderea restaurantelor, premierul a declarat că până nu reuşim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare.

„Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele patronilor de restaurante. Îmi pare rău că a trebuit… Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu măsuri, a restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a completa Hotărârea de Guvern privind starea de alertă cu prevederile referitoare la izolare şi carantină, ca urmare a intrării în vigoare a legii pe această temă adoptată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Premierul Ludovic Orban a explicat luni că, odată cu intrarea în vigoare a legii, vor fi stabilite toate măsurile şi toate acţiunile necesare astfel încât sănătatea şi viaţa românilor să fie protejate, precizând că Guvernul nu doreşte să impună restricţii suplimentare, care să aibă impact negativ asupra economiei.

„Vom avea cel mai probabil mâine dimineaţă şedinţă de guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privitoare la starea de alertă astfel încât să introducem toate măsurile care sunt permise de lege. Pregătim din punct de vedere administrativ, managerial toate structurile cu atribuţii, indiferent că este vorba de INSP, direcţiile de sănătate publică, spitalele, IGSU, Centrul de Control, toate le pregătim pentru a dispune într-un ritm cât mai rapid măsurile necesare în baza prevederilor legii”, a mai declarat premierul.

Întrebat dacă ar putea fi reinstituită starea de urgenţă în august, Orban a replicat că obiectivul autorităţilor este acela de a utiliza de toate pârghiile instituţionale pentru a ţine sub control epidemia şi pentru a reduce numărul infectărilor.

„Imediat ce intră în vigoare legea, vom stabili toate măsurile şi toate acţiunile necesare care sunt permise de lege astfel încât să luptăm eficient pentru apărarea sănătăţii şi vieţii românilor. Nu ne dorim să impunem nicio nouă restricţie suplimentară, nu ne dorim să mai luăm măsuri care să aibă efect negativ asupra economiei. Transmitem acelaşi mesaj către oameni: Respectaţi regulile, respectaţi măsurile de protecţie sanitară, care sunt simple şi care au cel mai mare efect în stăvilirea epidemiei”, a afirmat Orban.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută HG de prelungire a stării de alertă, fără a include însă şi prevederi referitoare la carantină şi la izolare, care, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, trebuie reglementate prin lege, în Parlament, iar la acel moment proiectul de lege pe acest subiect era încă în dezbatere.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here