România ar putea intra din nou în stare de urgență la începutul lunii august, dacă va continua creșterea exponențială a numărului de îmbolnăviri, arată o prognoză realizată de o firmă privată. Raed Arafat susține însă că este doar un scenariu teoretic.
România ar putea intra în a doua stare de urgență în perioada 1-3 august, dacă va continua actualul ritm de îmbolnăviri, este scenariul cel mai pesimist prezentat de compania Avantera.
”Numărul de cazuri active a crescut cu 54,3% în ultima săptămână”, ceea ce înseamnă că România se confruntă acum cu o ”creștere supra-exponențială”, care va duce ca, la jumătatea lunii august, să avem ”probabil între 42.447 și 58.400 cazuri active din care 2.122-4.088 în terapie intensivă”, arată prognoza prezentată de Digi 24.
”La această Distanță Socială și cu Durată a contagiozității cuprinsă între 20 și 34 de zile, criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”, mai arată prognoza.
Raed Arafat a declarat cu privire la aceste cifre că reprezintă cel mai negru scenariu, dar ”dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, vom ajunge să trăim aceste cifre”.
„Singura posibilitate să vedem dacă e posibil este să ajungem acolo și să vedem. Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră, dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem”, a mai spus Arafat.
Ce spunea Tătaru despre creșterea cu 10.000 de cazuri și starea de urgență
Revenind la prognoza realizată de Avantera, trebuie spus că întregul scenariu se bazează pe cifre avasante chiar de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Acel criteriu ”enunțat exemplificativ” pe baza căruia prognoza Avantera avansează data de 1-3 august pentru reintroducerea stării de urgență constituie, practic, o parafrazare a ministrului Sănătății.
”Altceva e să apară 10.000 de cazuri într-o săptămână jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în 4-5 zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în 3-4 zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru pe 9 iulie, într-un interviu pentru Agerpres.
”Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată”, a mai spus Tătaru.
Sursa: stirileprotv.ro