Spitalul Slatina, ocupat la capacitate maximă de pacienții infectați cu COVID. Declarații DRAMATICE ale managerului

Spitalul Județean de Urgenă Slatina face eforturi extrem de mari în a face față de fenomenul COVID.

Managerul spitalului, Cătălin Rotea, a declarat, marți seară, la o emisiune găzduită de televiziunea locală OLTTV și moderată de Alin Dorobanțu, că paturile echipate pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 sunt ocupate în totalitate și că cele pregătite pentru suspecți sunt și ele ocupate aproape toate.

„Inițial, în martie Ministerul Sănătății desemnase ca spital suport COVID Spitalul Municipal Caracal, care trebuia să preia toate cazurile. Noi ne-am oferit să preluăm pe Secția Boli Infecțioase cazurile fără comorbidități, după care, dată fiind creșterea de cazuri, am suplimentat numărul de paturi pentru a putea gestiona cât mai multe cazuri, nu din alte motive, ci pentru a degreva Caracalul cât se poate de mult. 

Pentru a ne folosi de resursele pe care le avem cât de poate de mult și pentru a folosi un colectiv de medici care este, în primul rând, mult mai numeros decât cel de la Caracal, am plecat de 50 de paturi, 25 de suspecți și 25 de confirmați, și am extins capacitatea la 80 de locuri de confirmați COVID, care sunt ocupate în totalitate, și la 24 de locuri de suspecți, dintre care sunt ocupate 22. Adică o capacitate ocupată aproape la maximum”, a spus Cătălin Rotea.

De asemenea, dintre cele patru paturi de la Terapie Intensivă dedicate bolnavilor de COVID sunt ocupate trei, spitalul din Slatina fiind într-un punct critic privind gradul de ocupare în acest moment.

„În ceea ce privește locurile la Terapie Intensivă, logica Ministerului Sănătății a fost ca noi să nu ținem cazurile grave, pentru că nu poți să ții la Terapie Intensivă, care deservește toate celelalte urgențe ale acestui județ, întrucât că riști să contaminezi în laț personalul medical. Deci, am făcut patru paturi de terapie intensivă, utilate așa cum trebuie pentru pacienți. Azi, când vorbim, avem trei paturi ocupate, dar toate cele trei cazuri nu sunt forme extrem de grave, nu necesită ventilație mecanică, adică sunt doar persoane care au nevoie doar de mască de oxigen, din fericire.

Dar azi suntem în punctul cel mai grav, din punctul meu de vedere. Suntem la capacitate maximă, suntem într-o temporizare a suspecților în Unitate de Primiri Urgențe, a suspecților de COVID, și trebuie să gestionăm cu mare atenție fiecare pat, pentru că externăm cinci, șase pacienți, se confirmă cinci, șase suspecți, se face rocada, se mută pacienții dintr-un loc în altul, mai eliberăm locuri de suspecți, apoi nu mai putem prelua. Trimitem către Caracal atunci când ajungem la capacitate maximă, Caracalul întâmpină și el dificultăți pe anumite secții”, a precizat managerul spitalului.

Din păcate, este poate cel mai dificil moment de când a început pandemia de COVID, mai spune Rotea, care afirmă că oamenii care nu au fost deja contaminați au fost, pur și simplu, norocoși sau protejați de Dumnezeu.

„Situația este una delicată. O vom gestiona, o vom depăși, împreună cu Spitalul Municipal Caracal, care are, din fericire, de două, trei săptămâni, un manager extrem de implicat și bine orientat, cu care am o colaborare foarte bună. 

De asemenea, există celelalte autorități locale care își fac treaba cum trebuie, fiecare cum poate, dar asta e altă discuție. Cred că vom depăși momentul, dar trebuia și oamenii să înțeleagă să se protejeze. Nu trebuie să lăsăm garda jos. Ar fi total incorect. Le spun medicilor să trateze fiecare pacient ca și cum ar fi un pacient confirmat cu COVID. Să nu lăsăm garda jos și să ne purtăm cu un contact al nostru ca și cum ar fi confirmat, pentru că riscul este foarte mare. Oricât ne-am proteja, sunt foarte multe cazuri de persoane care nu s-au contaminat pentru că nu s-au întâlnit cu nimeni pozitivat. Adică este chestiune de noroc sau este o chestiune care ține de Dumnezeu”, a arătat Cătălin Rotea.

În acest context, conducerea spitalului slătinean s-a gândit să mute unii dintre pacienți în secția de pe strada Drăgănești, eliberată în bună parte prin mutarea Psihiatriei în fosta Creșă nr 1, imobil reabilitat și echipat în acest sens.

„Mâine vom muta în locația de pe Drăgănești, de unde am mutat Psihiatria tocmai pentru a eliberal locuri, vom muta 25 de cazuri asimptomatice sau cu forme ușoare, dar nu vom suplimenta numărul de patrui, pentru că avem 80 de paturi la Boli Infecțioase, avem doar patru medici pe boli infecțioase pe 100 de bolnavi, dintre care unul este pozitiv (a venit din concediu luna trecută și este pozitivat, fiind izolat la domiciliu pentru că nu prezintă forme de boală). Deci avem trei medici și ei simt nevoia de concediu de când tratează masiv. Deci, unul e în concediu, astfel că avem doar doi medici care tratează 100 de pacienți. Este inevitabil – și calitatea actului medical scade – pentru că, atâta timp cât trebuie să vezi pacienți în Urgență, să faci foi de internare, să verific tratamentul, să administrezi tratamentul, să intri la vizită, să intri îmbrăcat în combinezon, să te dezechipezi, să te echipezi, să respecți toate protocoalele – fizic, în 24 de ore, pentru un medic sau doi, este aproape imposibil să treci pe la toți pacienții, și calitatea actului medical scade.

De asemenea, avem 80 de pacienți grupați pe patru etaje, cohortați aproape la grămadă: bărbați cu bărbați, femei cu femei; nu se mai respectă etapele de boală; internat de trei zile, internat de șapte zile, simptomatic, asimptomatic… Gradul de încărcătură virală pe respectivele secții este foarte mare și poate prelungim timpii de vindecare a unuia care nu are nimic, pentru că, pur și simplu, stă în salon, că nu are unde să stea, cu cei afectați mai sever, și se poate repozitiva. 

Din acest motiv relocăm 25 de paturi, mâine, pe Drăgănești, și vom ajunge la doar 55 de pacienți în spital, lucru care ne va permite să îi aranjăm pe stadii de boală și pe grupe de vîrstă, astfel încât vom putea face un rulaj mai rapid al pacienșilor, să se vindece mai repede.

Nu vom putea trata mai mult de cinci pacienți, pentru că am blocat deja două corpuri de clădire și iată că îl blocăm și pe al treilea – secția de pe Drăgănești, unde azi am suspendat activitatea la cronici și la Dermatologie. Deci avem trei corpuri de clădire blocate de COVID din cauza gradului mare de contagiozitate”, a mai spus șeful Spitalul Slatina.

În aceste condiții, Corpul Central și Blocul Materno-Infantil lucrează în forță, pentru că deservesc toate urgențele județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here