Expert în sănătate, avertisment sumbru pentru români: În două săptămâni ajungem la 2.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Sursa foto: b1.ro

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş trage un semnal de alarmă şi spune că în maxim două săptămâni România va ajunge la 2.000 de cazuri de coronavirus pe zi. Invitat la o emisiune tv, profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj spus şi care este greşeală făcută de Guvern. 

„Capacitatea noastră de testare este limitată și Guvernul eșuează în a crește capacitatea de testare, după cum vedem. În aceste condiții, singura variantă disponibilă ar fi să testeze săptămânal populațiile santinelă, populațiile care sunt în contact cu număr mare de oameni – personal medical, șofer de autobuz, angajați în supermarketuri – și care, unul singur dintre ei dacă se infectează, constituie un focar semnificativ pentru viitor. Astfel ne putem da seama – dacă crește numărul de medici și asistente, crește numărul celor infectați. La rândul lor, cei care vin la spital și au simptome trebuie tratați ca și cum ar fi deja infectați. Nu putem să ne permitem să continuăm să îi testăm, să așteptăm câteva zile și în felul ăsta nu avansăm nicăieri, ne îndreptăm, fără îndoială, către un lockdown nou. Eu zic că, în maxim două săptămâni, ajungem la 2000 de cazuri pe zi”, a spus Răzvan Cherecheş la Antena 3.

Expertul în sănătate consideră că nu se crește capacitatea de testare pentru că există un conflict între prioritățile politicienilor și cele ale sănătății publice.

„Este complet irațional să prioritizezi testarea persoanelor care pleacă în concediu în afara țării, mai ales în condițiile în care economia a fost afectată de pandemie. Noi îi prioritizăm pe cei care pleacă să își lase banii în altă țară, în loc să încurajăm populația să își facă concediile în țară și să continuăm să-i testăm pe cei care sunt vulnerabili ca să protejăm populația noastră. Prioritizându-i pe cei care pleacă, îi facem un serviciu Greciei și altor țări, în timp ce ne facem un deserviciu nouă. Aici este mai degrabă orientarea spre câștigarea de voturi decât protejarea propriei populații”, a mai precizat Răzvan Cherecheș.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, 1112 noi cazuri de coronavirus, pe teritoriul României fiind confirmate până în prezent 41.275 de cazuri. La ATI sunt internați 285 de pacienți, iar 25 de persoane au murit.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here