Scade vârsta de pensionare pentru mai multe categorii de locuitori. Și Slatina se află pe lista beneficiarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care a fost extinsă lista zonelor afectate de poluare în care locuitorii se pot pensiona anticipat cu 2 ani, fără a suporta penalităţi la pensie, scris romaniatv.net. Printre zonele menționate se află si municipiul Slatina, grație deputatului de Olt Gigel Știrbu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea care modifică un articol din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea cauzată de extracţia şi arderea cărbunelui, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu emisii de gaze de seră beneficiază de pensie anticipată parţială. Potrivit proiectului de lege adoptat de Parlament, măsura a fost extinsă pentru mai multe localităţi, astfel încât locuitorii să poată beneficia de pensionare anticipată cu 2 ani, fără a suporta penalităţile aferente, informează news.ro.

La capitolul „Pensie anticipată parţială” din actul normativ a fost modificat articolul care prevede că: „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, potrivit legii promulgate de şeful statului, precizează romaniatv.net.

În varianta veche a Legii se arată că:„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.

De asemenea, legea prevede că este stabilit cuantumul pensiei anticipate parţiale „din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”, potrivit romaniatv.net.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Cornel-Cristian Resmeriţă a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 14 iulie şi trimis la promulgare în aceeaşi zi. Actul normativ a fost copiat după legea inițiată de deputatul de Olt Gigel Știrbu, care a pus Slatina și localitățile din preajma orașului pe o rază de 8 kilometri pe lista localităților ai căror cetățeni ce îndeplinesc condițiile legii beneficiază de pensionarea mai devreme cu doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here