Sediile instanţelor de judecată, focare de COVID-19. Forumul Judecătorilor cere măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiilor

Forumul Judecătorilor din România anunţă că sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare COVID-19. Asociaţia solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Asociaţia a elaborat un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală cu referire la digitalizarea sistemului.

“Sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanțele mari din municipiile importante ale țării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanțe și amânarea judecării unor dosare. (…) În consecință, Forumul Judecătorilor din România solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României și Ministerului Justiției luarea urgență a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, dar și prin digitalizarea justiției în România”, se arată într-un comunicat transmis marți de Forumul Judecătorilor din România.

Judecătorii susţîn că lipsa unui plan serios de reluare graduală a activității instanțelor după încetarea stării de urgență, care ar fi asigurat distanțarea fizică între participanții la actul de justiție și protejarea sănătății publice, a permis răspândirea virusului.

“În atare condiții, este absolut necesară digitalizarea extinsă a instanțelor de judecată, comunicarea actelor de procedura urmând a fi efectuată exclusiv pe cale electronică, dar și adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecată prin videoconferință, precum și a restrangerii fazei orale în anumite pricini judiciare. În dosarele (…) în care părțile consimt că soluționarea să se facă fără citarea părților, pe baza înscrisurilor existente la dosar și a probelor deja propuse, instanța judecătorească ar aprecia cu privire necesitatea existenței fazei orale”, se mai arată în comunicat.

Forumul Judecătorilor din România solicită Guvernului și Parlamentului să aibă un rol activ și să reglementeze rapid o soluție care să permită judecată a sute de mii de cauze fără dezbateri orale, atât în prima instanța, cât și în căile de atac, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale și a jurisprudenței relevante a Curții Europene a Drepturilor Omului.

“Nici litera și nici spiritul art. 6 din Convenție nu împiedică o persoană să renunțe în mod voluntar la garanțiile oferite de procesul echitabil, atât în mod expres, cât și tacit. Renunțarea la dreptul de a participa la ședința de judecată trebuie să fie neechivocă, să fie însoțită de un minimum de garanții procedurale corespunzătoare acestei renunțări și să nu contravină unui interes de ordine publică. Pentru a consideră că reclamantul a renunțat implicit, prin comportamentul sau, la un drept conferit de art. 6, trebuie să fie stabilit că reclamantul putea să prevadă în mod rezonabil consecințele comportamentului sau”, se precizează în comunicat.

Forumul Judecătorilor din România reamintește că a promovat deja un proiect de modificare și completare a Codului de procedura civilă și a unor legi conexe pentru degrevarea instanțelor judecătorești, accelerarea unor proceduri judiciare și introducerea unor alternative flexibile, iar acum prezintă public și un proiect de modificare și completare a Codului de procedura penală.

“În condiții de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrangeri serioase, iar Codul de procedura penală nu oferă soluții adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. Digitalizarea a rămas până în prezent o tema de dezbatere, neexistând, însă, un proiect suficient de amplu și consistent pentru adoptarea unor soluții legislative efective și de impact care să corespundă principiilor care guvernează procesul penal și să nu impieteze asupra exercițiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstanțe sanitare au readus în prim plan insuficientă digitalizarii sistemului judiciar și problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în față organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanță”, se mai arată în comunicat.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here