OMS: Avem o lipsă acută de fonduri pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Există un decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fondurile promise la nivel mondial, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează Reuters.

Potrivit unui bilanţ Reuters, peste 19,92 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, dintre care 729.883 au murit.

Infectări cu SARS-CoV-2 au fost identificate în peste 210 ţări şi teritorii după identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019.

“Doar vaccinurile necesită peste 100 de miliarde de dolari”, a declarat Tedros în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Referindu-se la o iniţiativă internaţională de accelerare a accesului la asistenţă medicală, directorul OMS a declarat că “următoarele trei săptămâni reprezintă o perioadă crucială pentru ACT (Access to COVID-19 Tools – Acces la instrumentele COVID-19). Cu toate acestea (trebuie) să creştem finanţarea”, a mai spus el, menționând că a întrezărit “semne de speranţă”.

“Niciodată nu este prea târziu să schimbăm cursul pandemiei”, a mai spus Tedros.

Ce finanțări primește Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății își primește finanțările din două surse principale: contribuțiile statelor membre și contribuții voluntare atât ale statelor membre cât și ale altor parteneri, conform site-ului organizației.

Constribuțiile statelor membre reprezintă un procent din PIB-ul țării respective și acoperă mai puțin de 20% din bugetul organizației.

În perioada 2018-2019, cel mai mare contributor au fost Statele Unite, cu suma de 851.6 milioane de dolari, urmat de Marea Britanie, cu 463.4 milioane de dolari.

Din suma plătită de Statele Unite, 237 de milioane de dolari au reprezentat contribuția de stat membru, iar restul contribuție voluntară.

Pe locul trei este un contributor privat, fundația condusă de Bill Gates și soția lui, Melinda, care contrinuie cu 455.3 milioane de dolari, aproape la fel de mult ca Marea Britanie.

Statele Unite s-au retras din Organizația Mondială a Sănătății

Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a gestionat greşit pandemia de coronavirus.

Preşedintele american a criticat în repetate rânduri reacţia OMS la coronavirusul care a lovit SUA mai puternic decât oricare altă ţară, pe fondul atenţiei atrase de reacţia propriei administraţii la pandemie.

Trump a susţinut că OMS este ”centrată pe China” şi a acuzat agenţia că a recomandat împotriva impunerii interdicţiilor de călătorie din China încă de începutul epidemiei.

Pe 20 mai, oficialii OMS au declarat că programele de urgenţă vor avea de suferit dacă preşedintele american va trage definitiv finanţarea destinată agenţiei internaţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here