Siminica Mirea, pentru instituirea Zilei Naționale a Copilului Prematur din România

Senator Siminica Mirea

Senatorul de Olt Siminica Mirea se numără printre inițiatorii Legii pentru instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Națională a Copilului Prematur din România. Actul normativ a trecut de Parlament și se află pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Potrivit articolului 1 din lege, se instituie ziua de 17 noiembrie ca Ziua Națională a Copilului Prematur din România.

Ziua Națională a Copilului Prematur din România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de către organizațiile neguvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri, se mai arată în actul normativ.

Legea mai prevede că, în săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătății prezintă în fața comisiilor de sănătate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților un raport privind situația copiilor prematuri din România, precum și progresele înregistrate în acest domeniu.

Fenomenul nașterilor premature plasează România pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistrați fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană, se arată expunerea de motive a legii.

„Mortalitatea infantilă și-a menținut tendința descendența până la minimă de 9,0 decese născuți-vii în 2012. Risculde deces este mai mare în mediul rural (> 50%) decât în mediul urban și diferă între județe (valori maxime în Tulcea-15,2 și Mehedinți-16,1).

Decesele infantile intervin preponderent în prima luna de viață (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistență medicală pentru boală cauzatoare de deces.

Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condițiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) și patologiile congenitale (cca. 25%).

Ponderea de circa 9% a nașterilor premature/greutate mică la naștere este mult peste media europeană (6,5%). De altfel, greutatea medie la naștere este cu circa 200 grame mai mică decât în țările Europei de Vest”, se mai arată în expunerea de motive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here