Raport devastator al Curţii de Conturi. Unifarm a vândut Ministerului Sănătăţii, propriul acţionar, măşti cu adaos comercial de 71%

Raportul Curții de Conturi cu privire la gestionarea fondurilor pe perioada stării de urgență vine cu o concluzie incredibilă. Astfel, Compania Națională Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, acționarul majoritar al societății, ar fi vândut ministerului măști de protecție la prețuri supraestimate, cu adaos comercial de 71%, în cadrul programului de ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.

Guvernul a decis, la finele lunii aprilie, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din fondul de rezervă bugetară, cu suma de 16,5 milioane lei, destinată acordării de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. În acest scop, Ministerul Sănătății a achiziționat de la Unifram SĂ măști de tip FFP2 KN95, iar Curtea de Conturi a notat că ministerul nu ar fi monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar, astfel că Unifarm, entitate aflată sub autoritatea ministerului, ar fi achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora, scrie ziare.com.

“De asemenea, s-a constatat faptul că CN UNIFARM SĂ a procedat la vânzarea măștilor în cauza către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 și cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SĂ la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se arată în raportul Curții de Conturi realizat la cererea Parlamentului.

Curtea de Conturi susține că au existat mai multe neconcordanțe și nereguli în documentele întocmite aferente acțiunii de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, printre care “diferențe în ceea ce privește componentele / prețul unitar al componentelor sistemului de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, înscris în factură și, respectiv în oferta tehnică și financiară parte a contractului”.

Ministerul Sănătății a achiziționat de la CN UNIFARM SĂ în baza Contractului de furnizare nr. 70/06.05.2020, măști de tip FFP2 KN95, dar nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că CN UNIFARM SĂ, entitate aflată sub autoritatea acestuia a achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora.

Potrivit unui raport realizat de Curtea de Conturi, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj se ridică la 5 miliarde de lei, marea majoritate, 73%, reprezentând plata indemnizației pentru contractele de muncă individuale suspendate.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here