MApN: Au sosit în țară primele echipamente ale sistemului de apărare antiaeriană Patriot

Primele echipamente ale sistemului de apărare antiaeriană Patriot au început să sosească în România, informează Ministerul Apărării Naționale. Echipamentele și materialele vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, Constanța, unde vor fi testate și se va face recepția primului sistem de rachete.

„Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României” se arată într-un comunicat al MApN.

Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului.

„Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO”, conform MApN.

Achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA, iar valoarea totală estimată a contractului este de 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

Conform MApN, „România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale”.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here