Ministrul Sănătăţii, anunţ despre deschiderea restaurantelor. Ce scenarii au luat autoritățile în calcul

În acest moment, “încă nu este cazul” redeschiderii restaurantelor în spaţiu închis, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Declarațiile au loc în contextul în care angajaţii din HoReCa au anunțat proteste, miercuri, între orele 17.00-18.00, în faţa restaurantelor şi a teraselor, pentru “a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie”.

“În măsura în care vom vedea că avem o stabilizarea a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, cu tendinţă de scădere, putem să ne gândim, în conformitate cu nişte reguli care trebuie respectate, să putem deschide şi aceste restaurante. În acest moment încă nu este cazul”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, întrebat despre redeschiderea restaurantelor.

Serviciile hoteliere şi de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, înregistrându-se o rată a concedierii personalului din HoReCa de 29%, spune preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, care precizează că nu se poate vorbi de creşteri de salarii când există concedieri masive de personal.

“Creşterile salariale în pandemie nu reprezintă altceva decât o percepţie eronată a realităţii economice. Nu putem vorbi de creşteri ale salariului mediu net în domeniul HoReCa atât timp cât s-a înregistrat o rată a concedierii personalului de 29% conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere şi de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate şi nu reflectă situaţia din teren”, spune preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, într-un comunicat.

Câştigul salarial mediu brut a fost în luna iunie, conform INS, de 5.369 de lei, înregistrând o creştere de 3,5%, în timp ce salariul net a fost în creştere faţă de luna precedentă cu 119 lei, respectiv 3,7%. Cele mai importante creşteri lunare ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul hoteluri şi restaurant 27,2%, urmat de fabricarea mobilei (17,6%), activităţi culturale şi spectacole (14,8%), fabricarea produselor textile (12,7%).

Raportat la creşterile salariale din luna iunie, s-a înregistrat o rată a somajului de 5,2%, cu un număr al şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat de 467.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (463.000 persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (343.000 persoane).

“Trebuie analizat întreg tabloul economic. Nu putem vorbi de creşteri de salarii când avem concedieri masive de personal. Reacţia rapidă a factorilor de decizie care au hotărât acordarea de facilităţi fiscale şi garanţii guvernamentale întreprinderilor afectate de pandemie şi persoanelor fizice aflate în cvasi şomaj au condus la recuperarea, într-o anumită măsură, a pierderilor conjucturale. Însă, nu este momentul să cuantificăm câştigul ci trebuie să continuăm măsurile de susţinere a pieţei forţei de muncă pentru a putea vorbi de creşteri salariale sustenabile şi de durată, care să se reflecte în buzunarele cetăţenilor. Când vom vedea o creştere economică bazată pe creşterea consumului ca efect al sporirii câştigurilor salariale nete, de abia atunci putem vorbi de reflectarea indicatorilor macroeconomici în realitatea economică şi nu de distorsiuni, normale de altfel, într-o situaţie de criză generalizată la nivel mondial”, mai spune Cristina Chiriac.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here