Concubina procurorului Iacobescu arde deșeuri, în afara legii, la marginea Slatinei/ FOTO+VIDEO

Pentru că, în urmă cu 10 zile, concubina fostului procuror slătinean Eugen Iacobescu, Eugenia Ciucă, nu a lăsat inspectorii de mediu să intre, pentru un control, în incinta incineratorului de deșeuri pe care firma sa îl deține la marginea Slatinei, reprezentanții Gărzii de Mediu s-au întors cu polițiștii la poarta societății. De data aceasta, organele de control au fost lăsați să își facă treaba, ocazie cu care au fost depistate grave nereguli atât în ceea ce privește autorizația de mediu deținută, cât şi abateri de la legislaţia de mediu, în general. În plus, inspectorii de mediu au descoperit la fața locului nu o singură instalație tehnologică, ci două, una dintre ele funcționând fără autorizație de mediu. 

Totul a plecat de la mai multe sesizări ale cetățenilor care au reclamat că incineratorul de deșeuri pe care firma Eugeniei Ciucă, SC Xtreme Ecoenergy Group SRL, îl deține la marginea Slatinei încalcă prevederile legislației de mediu. În urma sesizărilor, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu au demarat un control la obiectivul cu pricina, însă accesul reprezentanților GNM a fost refuzat de patroană, așa că reprezentanții Gărzii de Mediu s-au întors cu polițiștii după ei, de data aceasta fiindu-le acceptat accesul în incinta obiectivului.

Cu ocazia controlului, desfășurat în două zile, au fost depistate grave nereguli atât în ceea ce privește autorizația de mediu deținută, cât şi abateri de la legislaţia de mediu, în general. În plus, inspectorii de mediu au descoperit la fața locului nu o singură instalație tehnologică, ci două, una dintre ele funcționând fără autorizație de mediu.

„Având în vedere că în data de 10.08.2020 reprezentanții societății SC Xtreme Ecoenergy Group SRL nu au facilitat controlul și nu au permis accesul comisarilor de mediu pe amplasament, la instalațiile tehnologice generatoare de impact asupra mediului, la echipamentele și instalațiile de depoluare a mediului, precum și în spațiile sau zonele aferente acestora, în scopul verificării și inspectării acestora, aşa cum anunţam în postarea din 10.08, echipa de control a revenit însoțită de reprezentanți ai IPJ Olt.
Controlul, desfăşurat pe parcursul a două zile, în data de 12.08.2020 şi 18.08.2020, a relevat nereguli grave, atât în ceea ce privește autorizația de mediu deţinută cât şi abateri de la legislaţia de mediu în general:
– deşeurile nu erau incinerate la temperatura prevăzută în autorizația de mediu (1100 grade C)
– traseul de evacuare a gazelor arse rezultate din incinerarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase nu era conform prevederilor Autorizaţiei de mediu, eliminarea gazelor de combustie fiind făcute prin by-pass, direct în coşul de fum.
– montarea fără autorizaţie şi fără un aviz de mediu a unei instalaţii de captare şi epurare a gazelor pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta, în timpul controlului, documente privind eficiența instalaţiei de spălare a gazelor nou construită pe amplasamentul punctului de lucru. De asemenea, nu au putut fi oferite nici explicaţii sau dovezi că emisiile „conduse” prin acest nou sistem, (care, în accepţiunea societăţii, ajută la epurarea gazelor şi fumului), îndeplinesc cerinţele legale pentru a fi evacuate în atmosferă;

Şi, dacă nu era de ajuns, pe amplasamentul punctului de lucru a fost montat încă un incinerator care, la data controlului, nu funcţiona. În interiorul acestuia a fost găsită cenuşă rezultată din procesul de incinerare a deşeurilor, existând indicii că instalația a fost folosită în ultimele 24-48 de ore. Întrucât reprezentantul societăţii a susţinut că acest incinerator a fost folosit pentru realizarea unor probe tehnologice, pentru a se asigura că acesta nu va fi pus în funcţiune, comisarii GNM au sigilat uşa de alimentare a incineratorului. Precizăm că această instalaţie nu este prevăzută în Autorizaţia de mediu şi încalcă prevederea clară din autorizaţie prin care «se interzice desfăşurarea pe amplasament a altor activităţi cu impact semnificativ, fără autorizaţie de mediu»”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

În ceea ce priveşte modul în care erau depozitate deşeurile ce urmau să fie incinerate, comisarii GNM au găsit şi aici nereguli grave, în special în ceea ce privește deşeurile medicale.

„Acestea erau depozitate total neconform, într-un spaţiu deschis, pe platforma societăţii. Unele aveau etichete cu data de colectare 06.08.2020, în condițiile în care, în lipsa unei instalaţii frigorifice în care să fie depozitate la -15 grade C, ar fi trebuit să fie incinerate în 24 ore, conform Autorizaţiei de mediu. În timpul controlului, reprezentantul societăţii a menţionat că instalaţiile frigorifice (frigider, dulap şi lăzi frigorifice) nu sunt utilizate în scopul pentru care au fost montate şi cu funcţiunile prevăzute în actul de reglementare;
De asemenea, s-a constatat că pe amplasamentul punctului de lucru, direct pe platforma betonată, erau depozitate şi cadavre de animale care generau disconfort olfactiv”, se mai arată în comunicatul GNM.

Urmare a neregulilor constatate şi a nerespectării prevederilor din autorizaţia de mediu, comisarii GNM au aplicat mai multe amenzi contravenţionale în valoare totală de 100.000 lei. La acestea se adaugă încă o sancţiune contravenţională, în valoare de 100.000 lei, pentru nefacilitarea controlului şi pentru neasigurarea accesului la instalaţiile tehnologice, aplicată în data de 11.08.2020,

În plus, ca sancţiune complementară, s-a dispus desfiinţarea tuturor instalaţiilor tehnologice neconforme şi aducerea terenului la starea iniţială. De asemenea, comisarii GNM au înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului propunerea de emitere a notificării prealabile suspendării autorizației de mediu, mai arată GNM.

Anul trecut, SC Xtreme Ecoenergy Group SRL, cu doar nouă angajați și specializată în tratarea si eliminarea deseurilor periculoase, a avut un profit net de peste 1,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3.239.612 de lei.

Imagini, FOTO și VIDEO, de la fața locului:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here