Mărturii cutremurătoare ale muncitorilor români din Germania: Oameni cu coronavirus, duși la muncă cu japca. A spus că nu-i hotel la el

Muncitorii români de la o fermă din Germania fac mărturii cutremurătoare. Aceştia povestesc că au trăit drama vieţii lor, după ce au ajuns la o fermă din Bavaria, regiune în care a fost descoperit unul dintre cele mai mari focare de infecție cu noul coronavirus. Li s-au promis 6 euro pe oră, cazare în căsuțe de două persoane și condiții de trai bune și sigure. Nu a fost deloc așa.

Floarea și Vasile Stan, din Târna Mare, județul Satu Mare, și-au lăsat doi copii acasă pentru a-și încerca norocul în Germania. Au fost duși cu mașina până la ferma bavareză, de un intermediar român. Nu și-ar fi imaginat niciodată ce îi va aștepta într-un stat despre care credeau că pune preț pe corectitudine. Li s-au promis 6 euro pe oră, cazare în căsuțe de două persoane și condiții de trai bune și sigure. Nu a fost deloc așa.

„Patronul ăsta e un monstru. Când am intrat, când ne-a dus acolo, a fost dramă curată. Când am văzut ce disperați sunt oamenii, când venea patronul cu jeepul în câmp acolo, tremurau. Deci oamenii 10 ore sau 12 cu capul în jos. Nu-ți aducea apă, era o căldură foarte mare. Te durea stomacul, atâta țineai să te urinezi

Numai așa stăteam, pe burtă, cu capul în jos.

Patru inși într-o cabană, într-un container de-ăla, atât aveai spațiu, 50 de centimetri să treci pe lângă pat, mai mult nu, cu paturi suprapuse, mai rău ca la pușcărie”, povesteşte Vasile Stan, potrivit digi24.

Românul spune că li s-au luat buletinele imediat ce au ajuns la fermă. La scurt timp, două ucrainience au început să aibă simptome de coronavirus.

„Le-au ținut pe femei în contedoare să nu le ducă la medic, din care boala s-a agravat. Pe data de 21 sau 23 au sunat femeile la ambulanță. Le-a dus la medic și s-a descoperit haosul. Femeile alea au umblat cu noi în autobuz, erau 125 de persoane în autobuz. Erau oameni care erau pozitivi cu negativi în cameră”, mai povesteşte Vasile Stan. .

Printre muncitorii care au contratat virusul s-a numărat şi românul din Satu Mare. Acesta s-a tratat singur cu paracetamol. A reușit până la urmă să ajungă la ambasadă și să ia legătura cu un consultant care i-a ajutat să scape de acolo. Altă soluție nu exista, spune românul, mai ales că patronul german făcea regulile în curtea lui.

„I-a scos pe polițai din curte, că era proprietatea lui și a zis că el tratează de oameni, din care ce a tratat? Eram toți împreună, după o săptămână când ne-o făcut celălalt test ne-a venit la 56 de persoane încă cu corona. Deci oamenii cu coronavirus, infectați, i-au dus la muncă cu japca. După aceea a mers în containere la oameni, dimineața la 5 și bătea cu pumnii și cu picioarele în uși să-i scoată pe oameni la muncă, că a spus că nu-i hotel la el”, a mai povestit românul.

Un alt vecin al familiei Stan a trecut prin aceeași experiență. Are cinci copii.

„A fost rău, că ne-a ținut acolo ca la pușcărie, ne-a ținut acolo două săptămâni aproape pe degeaba. Nici nu ne-a lăsat să mergem afară sau să cumperi ceva, ce cumpăram tot de la ei cumpăram, bani ce luam de la ei, tot la ei dădeam. Dar nu știu pentru ce mi-a reținut 300 de euro. Cantina unde am dormit noi, unde făceam mâncare, erau niște șobolani ditamai”, spune Nicolae Samere.

Intermediarul care i-a dus pe toți acești oameni la recoltat castraveți în Germania îi ia apărarea patronului neamţ. Susține că o singură persoană a plecat cu bani mai puțini și asta pentru că ar fi avut un comportament agresiv.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here