Medic, despre bilanțul COVID: Mă îngrijorează că 10 la sută din cazurile noi sunt la ATI, iar 5 la sută sunt decese

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Miltar Central, Ioan Ștefan, spune că nu îl îngrijorează trendul constant ascendent al numărului de cazuri de COVID-19, cât faptul că acest număr de cazuri nou confirmate „vine la pachet” cu 10% cazuri internate la terapie intensivă și 5% decese. Specialistul vorbește despre perspectiva ca medicii să fie puși în situația de a lua „decizii etice dificile”.

„Pe lângă blocarea secțiilor de terapie intensivă care, inevitabil, poate să conducă la luarea unor decizii etice dificile în privința eligibilității pacienților pentru terapie intensivă, de exemplu, asistăm și la fenomene costisitoare – și nu mă refer neapărat la aspectul financiar – ca de exemplu transferarea de la un spital la altul din lipsă de locuri”, a arătat medicul, joi, la Digi24, comentând bilanțul zilei de 20 august. El a dat exemplul unui pacient COVID-19 confirmat la Spitalul Militar, pentru care s-a găsit loc la terapie intensivă tocmai la Galați.

„Încep să apară astfel de situații (ale unor decizii dificile – n.r.), dacă noi nu vom ameliora aceste cifre statistice. Iar asta putem să o facem prin cele trei pârghii de care dispunem din punct de vedere epidemiologic: spălatul pe mâini, care este de ordin individual, purtarea măștilor, care este deja o măsură colectivă, precum și măsurile de distanțare. Dar în condițiile în care s-au acumulat frustrări și vedeți că avem expresii ale efuziunii și defulării estivale, distanțarea fizică va fi dificil de obținut și foarte greu de acceptat”, recunoaște medicul. „Până la obținerea unui vaccin eficient, miza noastră trebuie să fie pe purtarea corectă a măștii în spațiile aglomerate”, a adăugat el.

În cazul în care medicii ar fi nevoiți să facă un triaj al pacienților, așa cum s-a întâmplat în Italia, „cu siguranță se vor stabili niște criterii, care țin de severitatea fiecărui caz, dar e posibil să fie și de ordin etic – să țină cont de vârstă, de comorbidități, de șanse de supraviețuire. N-aș vrea să merg cu gândul până acolo. Eu tot sper ca fenomenul să fie controlat și sper ca purtarea măștii, care nu este o măsură punitivă, este o măsură necesară, este o măsură responsabilă și protectivă, să ne ajute cumva să putem să controlăm fenomenul în săptămânile care urmează”, a mai spus dr. Ioan Ștefan de la Spitalul Militar Central din București.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here