Traian Băsescu: „Starea de urgenţă se va introduce probabil după, nu înainte de alegeri”

Sursa foto: b1.ro

Traian Băsescu a declarat, în exclusivitate, la România TV faptul că, până la alegeri nu se va instaura starea de urgenţă, eventual după, dacă va fi cazul.

„Nu cred că se va introduce starea de urgenţă până la alegeri, că asta implică o serie de măsuri. Probabil, imediat după alegeri, dacă va fi cazul, dar nu înainte”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României este de părere că actualul guvern trebuie să impună un program, o metodologie în ceea ce priveşte începerea noului an şcolar: „Ministerul Educaţiei trebuie să emită o metodologie, să stabilească un program şi trebuie trimişi nişte bani. Guvernul dă dovadă de laşitate în asumarea responsabilităţii. Nu se poate lăsa situaţia aşa, fiecare să se descurce. Nu este posibil ca guvernul să nu asigure măşti pentru copii. Familiile nu au posibilitatea să asigure două măşti pe zi copiilor.”

Referitor la pensii şi alocaţii, Traian Băsescu spune că cei din Guvernul României au procedat corect cu procentul acordat, pentru că nu aveau de unde să ofere mai mult, însă nu şi cu promisiunile: „Guvernul nu are de unde să crească cu 40% punctul de pensie. Aici nu îi consider rău-voitori, au procedat corect. Pe mine mă supără că mint la fel ca PSD. Că au de unde să dea şi, de fapt, nu au. Mărirea reală este cu 3,5%, nu 14%”.

Băsescu crede că este nevoie de o metodologie în legătură cu deschiderea anului şcolar şi spune „nu poţi să pui fiecare primar în situaţia de a face după capul lui cum crede”. Fostul preşedinte preziceacă că nu este posibil ca Guvernul să nu asigure măşti de protecţie pentru copii.

„Soluţia trimiterii la administraţiile locale este o soluţie bună, dar ea trebuie însoţită de două lucruri. În primul rând de o metodologie pentru că nu poţi să pui fiecare primar în situaţia de a face după capul lui cum crede. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei trebuie să emită o metodologie. Ministerul Educaţiei trebuie să stabilească un program. Pe de altă parte trebuie trimişi nişte bani la administraţiile locale pentru că sunt la partea terminală a anului şi nu cred că mai au resurse după ce au cheltuit enorm în prima parte a pandemiei. Aceste două lucruri trebuiesc făcute. Marea problemă este aceea laşitate de care dă dovadă guvernul în asumarea responsabilităţii. Aici au bâlbâit-o tot timpul şi au încercat să dea vina pe alţii, ba că nu avem lege, ba că ne-au ţinut în Parlament când aveau regulamentul sanitar internaţional şi directiva Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene care le spune ce au de făcut în situaţii de pandemie”, a declarat Traian Băsescu, duminică seara la România TV.

El a mai spus că Guvernul trebuie să asigure măşti de protecţie pentru copii.

„Nu se poate lăsa situaţia la nivelul de fiecare să se descurce pentru că acest lucru nu este posibil, va ieşi o harababură. Alt element extrem extrem de important, sistemul de protecţie al copilului. Nu este posibil ca Guvernul să nu asigure măşti pentru copii. În primul rând pentru că vor fi familii care nu au posibilitatea să asigure copilului două măşti pe zi şi în al doilea rând pentru că fiind o măsură cerută de Guvern ca modalitate de a diminua pandemia, Guvernul trebuie să îşi asume şi costul din acest punct de vedere”, a precizat Băsescu.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei a acuzat Guvernul că nu a pregătit cadrele didactice pentru predarea online în această vară şi că nu a restructurat curricula.

„Nu prea ne mai putem apăra de Guvernul ăsta, s-a ajuns la stadiul la care încurcă ţara în loc să o descurce. De exemplu, i-a prins începerea anului şcolar. Abia acum încep să se agite, păi toată vacanţa ce au făcut? Nu au pregătit dascălii pentru predare la distanţă, nu s-au elaborat restructurări ale curriculei pentru că în multe şcoli ar trebui organizat învăţământul în trei serii a câte trei ore, de la 8-11, pauză pentru dezinfectare, de la 12-15, iar o oră pauză şi de la 16 la 19 în aşa fel încât să ai cât mai puţini copii în clasă. Ca să nu mai vorbim de cadre didactice. Dar dacă împuţinezi numărul de ore din curriculă ai putea să găseşti şi soluţii de substituire pe ici, pe colo, că nu toţi au specialităţile necesare”, a completat Băsescu.

Acesta mai spune că vom înregistra o explozie a cazurilor de COVID-19 din cauza neluării măsurilor necesare.

„Nu am făcut nimic şi acum vor spune mâine, poimâine, primăriile să se descurce, şcolile să se descurce. Vom avea o explozie a transmiterii bolii ce nu s-a văzut datorită lipsei de măsuri. Nu vă spun că sunt foarte multe primării care ar fi avut posibilitate să organizeze în containere clase, în structuri modulare. Nu au făcut nici lucrul ăsta, trebuiau nişte alocări de la buget. E greu să mai descrii incompetenţa şi lipsa de viziune a acestui Guvern”, a conchis fostul preşedinte.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here