MOŢIUNE DE CENZURĂ. Răstoarnă liberalii calculele PSD? Care sunt „şansele” ca Guvernul Orban să pice sau să rămână

Parlamentul votează luni moțiunea de cenzură depusă de PSD la adresa Guvernului Orban, iar predicţiile privind succesul sau eşecul acestui demers sunt incerte.

Negocierile vor continua probabil până în ultima clipă.  PSD, Pro România şi ALDE votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot/ UDMR decide până la ora şedinţei cum se poziţioează/ PSD cere tuturor parlamentarilor săi să fie prezenţi

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu.

PSD, PRO România și ALDE au, teoretic, împreună voturile necesare pentru a da jos Guvernului Orban. În total, pe hârtie sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzură (50+1=233 voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură), iar cum PSD are o relație bună cu grupul Minorităților ar mai putea lua şi de aici şase voturi, ajungând teoretic la un total de 240.

În realitate însă, în ultima săptămână, Ludovic Orban împreună cu Raluca Turcan au purtat negocieri intense cu parlamenatrii PSD și PRO România. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că au fost vizați parlamentarii care nu se regăsesc pe listele partidelor din care provin la alegerile parlamentare. Astfel, liberalii le-ar fi promis parlamentarilor din cele două partide locuri eligibile pe lista PNL la viitoarele alegeri parlamentare.

Oficial, însă, PSD anunță că moțiunea de cenzură trece, iar partidul este pregătit de guvernare. De partea cealaltă, liderul PRO România anunță eșecul moțiunii de cenzură, acuzând blat între PSD și PNL. „Din păcate, trebuie să vă dau o veste proastă: blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi cei de la Pro România o să votăm pentru moţiune, deja cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban şi gaşca foarte bine finanţată de altfel din Ilfov„, a reafirmat Victor Ponta, duminică.

Ludovic Orban a confirmat că are o echipă de negociere în Parlament și care discută cu toți parlamentarii din PSD, dar și cu cei din celelalte partide care nu sunt la putere. „Parlamentarii PSD nu vor gira această moțiune de cenzură care este în afara cadrului constituțional. Noi am sesizat CCR. Luni vom depune punctul de vedere al Guvernului. Parlamentarii PNL nu vor participa la vot. Am avut discuții cu cei de la UDMR, vom discuta și mâine. Noi am format o echipă de negociere, am abordat parlamentari din zona PSD-ului mare și a PSD-ului mic și le-am transmis că trebuie să țină cont de interesul României, nu trebuie să o arunce într-o zonă de haos, de dezechilibru„, a declarat Ludovic Orban, duminică seara.

Tăriceanu: „Votăm moţiunea cu două mâini”

ALDE va vota moţiunea de cenzură „cu două mâni”, cu regretul că aceasta nu a venit mai devreme, „probabil din dorinţa de a nu îngreuna situaţia medicală din ţară”, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, liderul formaţiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu. „Noi, cei de la ALDE, vom vota moţiunea cu 2 mâini! O vom vota cu regretul că ea nu a venit mai devreme, probabil din dorinţa de a nu îngreuna situaţia medicală din ţară. Cu sau fără criză medicală, acest guvern trebuie să plece, pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală şi mai ales de cea economică. Pentru ei totul este doar motiv de campanie electorală şi de a-şi umple buzunarele din contracte dubioase„, a afirmat Tăriceanu, în postarea citată.

Acesta a precizat că, în prezent, se nu poate şti rezultatul votului, „pentru că, în ultimele zile, PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere”.

În schimb, USR, PMP şi deputaţii PNL au anunțat că parlamentarii lor nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură. Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va decide în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului.

Conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis joia trecută ca moţiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori şi deputaţi, să fie dezbătută şi votată luni de la ora 14.00.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here