Situaţie tulbure în Poliţia Română, după demisia lui Vasilescu. “Sunt jocuri politice”

Liviu Vasilescu a anunţat că predă şefia Poliţiei Române, cu puţine cuvinte, spuse cu un glas tremurând. Nu a spus şi de ce.

Gestul vine însă după reacţiile provocate de întâlnirea lui cu fratele liderului clanului Duduienilor. Întâlnire la care s-a stabilit ca Florin Mototolea, zis Emi Pian, ucis de un rival, să fie înmormântat mai devreme.

„Vă rog să-mi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector general al Poliției Române, să rămân ofițer de poliție și să îndeplinesc sarcinile ce-mi vor fi încredințate” a spus Liviu Vasilescu.

Ludovic Orban a fost de acord: „O demisie normală, voi discuta cu domnul ministru de Interne despre numirea unui nou şef al Poliţiei. Cred că e un gest firesc această demisie, cred că a fost rezultatul apariţii unor imagini”.

Şi ministrul de interne, Marcel Vela a considerat decizia corectă, pentru că imaginea şi credibilitatea poliţiei să nu fie afectate. Unii sindicalişti spun însă că demisia este o încercare disperată, dar eşuată, de a mai curăţa imaginea pătată a instituţiei.

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: „A fost sacrificat un pion mai mic pentru a salva imaginea politică a poliției şi a ministerului. este tardivă, nu e demisie de onoare. Nici în ceasul al 12-lea nu a înţeles că a fost vorba de o gafă”.

O gafă urmată de o alta, la fel de mare, spun tot mai multe voci. Cea de a-l detaşa la Harghita, pe adjunctul Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş.

Hârtia a fost semnată de Liviu Vasilescu, înainte să plece. Acesta nu a răspuns solicitărilor de a motiva decizia.

Sindicaliștii acuză o răzbunare a lui Vasilescu, Gavriș a cerut revocarea măsurii

Însă cei din sistem cred că Gavriş a fost considerat cârtiţa din interior care, imediat după întrevederea ce ar fi trebuit să rămână secretă, a căutat probe video cu întâlnirea dintre interlop şi şeful poliţiei. Când le-a găsit, le-ar fi dat publicităţii.

Dumitru Coarnă, SNPPC: „Au mers la acele persoane, s-au legitimat şi au zis că folosesc imaginile în scop penal. Sunt 4 ofiţeri de la omoruri care au mers şi au ridicat imaginile”.

„Mă îndoiesc că e nevoie de domnul Gavriş la Harghita, unde nu este niciun caz de omor cu anii. Mesajul a fost clar: chiar dacă am plecat, tot am reuşit să îţi fac rău pentru că eu cred că tu ai dat imaginile presei. Este vorba tot de un prejudiciu adus poliţiei şi o neîncredere a populaţiei în ea”. spune Cosmin Andreica.

Iulian Surugiu, SNAP: „La Harghita e răcoare, cred că i-a cerut să se ducă acolo să se refacă, e clar că e o răzbunare. Gavriş a fost detaşat şi nu e normal. În toate aceste bătălii, ca la Plevna, care s-au dat în poliţie în ultima perioadă, sunt jocuri politice. Și asta îmi demonstrează că politicienii îşi baga nasul prea mult în poliţie”.

Radu Gavriş i-a cerut celui ce a preluat, temporar, comanda poliţiei române să revoce decizia. Este vorba despre Chestorul Eduard Mirițescu, adjunctul IGPR de la începutul acestui an.

Interimatul n-ar trebui să dureze mult. Ministrul Marcel Vela a anunţat că va găsi în scurt timp persoana care să reformeze Poliţia Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here