Fost ministru: “Înainte se făceau 100 de km de cale ferată pe an, acum ne lăudăm cu 7 km de metrou în 9 ani. E inadmisibil!”

Marţi, 15 septembrie, a fost deschis metroul din Drumul Taberei. La inaugurare au participat şi preşedintele Klaus Iohannis şi Ludovic Orban.

În acest context, Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice în guvernele Victor Ciorbea și Radu Vasile, spune că este inadmisibil să ne lăudăm cu cei 7 kilometri de metrou terminaţi după 9 ani, în condiţiile în care, cu un secol în urmă în România se construia 100 de kilometri de cale ferată pe an sau ridica podul de la Cernavodă în numai 5 ani.

„România are o experiență formidabilă încă din vremea regelui Carol I, când s-au construit 4.000 de kilometri de cale ferată în 40 de ani. Se făceau 100 de kilometri de cale ferată pe an. Și noi spunem că am făcut 7 kilometri de metrou. E inadmisibil: 7 kilometri de metrou în 9-10 ani”, a declarat Nicolae Noica la Digi24.

Fostul ministru al Lucrărilor Publice în guvernele Victor Ciorbea și Radu Vasilea a vorbit şi despre greşelile făcute în timpul lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, când a fost pusă în pericol siguranța clădirilor din zona Eroilor.

„La Eroilor se prăbușește zona. Este foarte grav, o gravă eroare de execuție. S-au făcut puțuri pentru ca nivelul apei să coboare. Cârtița a dat într-un astfel de puț, l-a spart și s-a produs surparea asta. Apoi constructorul a dat în judecată statul român pentru întârzieri în construcție și a și câștigat”, a precizat fostul ministru.

Nicolae Noica a comparat ritmul de lucru de la metroul Drumul Taberei cu ritmul de lucru la metrou înainte de 1989.

„Între Universității și Piața Victoriei nu era nimic, stația Piața Romană nu exista. Și Ceaușescu a zis într-o zi nu se poate, domne, aici trebuie să fie o stație. Inginerii români au făcut o stație în două luni”, a povestit fostul ministru.

Un alt exemplu pe care l-a dat Nicolae Noica a fost cel al podului de la Cernavodă, realizat de inginerul Anghel Saligny și inaugurat acum 125 de ani.

„S-a făcut în 5 ani podul de la Cernavodă. Pilonii sunt îngropați la 35 de metri sub nivelul apei. Muncitorii primeau niște medicamente speciale și nu puteau sta mai mult de 3-4 ore sub apă”, a povestit fostul ministru.

Reamintim că Magistrala de metrou Drumul Taberei – Eroilor s-a deschis pe 15 septembrie, la 9 ani de la începerea lucrărilor. Magistrala 5 de metrou are 10 staţii: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here