Unde dispar milioanele din bugetul Balșului sub domnia primarului Teodosescu/ Atenție, informații cu impact emoțional pentru plătitorii de taxe și impozite

OLT-ALERT.RO a descoperit încă două aspiratoare de bani publici din Balș care explică de ce beneficiarii unor conturi bancare fac zid de apărare în jurul primarului Mădălin Ady Teodosescu, încercând să-i creeze edilului o imagine pozitivă și să obțină voturi care să îl mențină la conducerea primăriei..

Este vorba de doi susținători ai primarului din Balș ale căror firme au încasat – țineți-vă bine! – peste 5,2 milioane de euro în ultimii doi ani, bani proveniți atât din fonduri europene, cât și din bugetul local alimentat din taxele și impozitele plătite de bălșeni.

George Marian Oprea este unul dintre susținătorii actualului primar din Balș care și-l dorește pe Mădălin Teodosescu încă patru ani în fruntea orașului. De ce? Pentru că firma lui Oprea (cont de Facebook – Geo Oprea), SC Concept Construct SRL, s-a numărat printre companiile abonate la bugetul orașului.

Doar în ultimii doi ani, firma lui Oprea a derulat contracte de construcții în valoare de peste 15.5 milioane de lei (mai exact, 15.553.119 lei). La suma aceasta se adaugă alți 10.266.638 de lei primiți de o altă firmă înființată de un angajat al lui George Marian Oprea. Este vorba de SC Boges Contractors SRL, aparținând lui Bogdan Firică.

Să luăm lucrurile pe rând.

Anul 2018 este unul de grație pentru firma lui George Marian Oprea, SC Concept Construct SRL. La data de 19 iunie 2018, compania încheie cu Primăria Balș contractul nr. 11558, în urma câștigării licitației privind reabilitarea termică a clădirii principale a Școlii Gimnaziale „Mihail Drumeș”. Valoarea contractului a fost de 1.437.672.24 lei, la care s-a adăugat TVA, astfel că suma totală a ajuns la peste 1,7 milioane de lei – bani proveniți din fonduri europene.

Două zile mai târziu, la 21 iunie 2018, tot în urma unei licitații, SC Concept Construct SRL încheie cu aceeași autoritate contractantă contractul cu numărul 11762, în valoare de 1.992.849.83 lei și care prevedea reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic „Nicolae Bălcescu”. Cu tot cu TVA, suma încasată de firma lui Oprea a fost de 2.371.490 de lei, de data aceasta banii provenind din taxele și impozitele plătite de cetățeni.

După numai o zi, compania patronată de George Marian Oprea semnează alt contract, sub numărul 11820/22.08.2018, în valoare de aproape două milioane de lei, pentru reabilitarea și modernizarea clădirii în care funcționează Școala Gimnaziala nr. 1. Adăugând și TVA, valoarea totală a contractului a ajuns la 2.371.853 lei, bani tot din taxele și impozitele plătite de oameni.

Cireașa de pe tort este însă contractul nr. 15794/ 21.08.2019, în valoare de peste nouă milioane de lei (TVA inclus), care prevedea “Creșterea eficienței energetice a corpurilor de clădire internat 1, internat 2, ateliere și cantină din cadrul Colegiului Tehnic Balș”. O grămadă de bani (aproape două milioane de euro) pentru niște imobile care nu mai funcționează de 15 ani. Aici, primarul ar putea fi întrebat de niște organe ale statului care era necesitatea unei asemenea investiții.

Ei bine, cele patru contracte i-au adus lui George Marian Oprea peste 155 de miliarde lei vechi într-o perioadă de un an și două luni.

Este momentul să spunem că un fost angajat al lui Oprea, Bogdan-Ionuț Firică, se numără și el printre fericiții câștigători ai celor mai mari licitații organizate de Primăria Balș, prin intermediul unei firme care de la un profit de numai 8.600 de lei, cât a înregistrat în 2018, și-a revenit „miraculos” anul trecut, când a derulat afaceri de milioane de lei cu Primăria Balș, ajungând la un profit net de peste un miliard de lei vechi.

Vorbim de SC Boges Contractors SRL, înființată în 2014 de cel care lucra, pe atunci, în compania lui George Marian Oprea. În 10 octombrie 2019, Boges Contractors SRL încheie cu Primăria Balș contractul nr. 20551, după ce, minune, compania câștigă licitația pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a corpului principal al Liceului Teoretic Petre Pandrea Balș”. Pentru anveloparea acestui imobil, firma lui Firică primește de la autoritatea contractantă peste 3,3 milioane de lei, sumă care ajunge la peste patru milioane de lei prin adăugarea taxei pe valoarea adăugată – bani din fonduri europene.

Lucrările de anvelopare a Casei de Cultură, contractate la data de 25 octombrie 2019, aduc și ele lui Firică aproape 1,5 milioane de lei, bani tot de la Uniunea Europeană.

În urmă cu trei luni, Boges Contractors SRL mai „prinde” o lucrare importantă de la Primăria Balș, și anume anveloparea blocurilor-turn (M1, M2, M3, strada Nicolae Bălcescu), pentru care compania primește peste 4,7 milioane de lei, bani provenind, de asemenea, din fonduri europene.

Iată, așadar, explicația campaniei electorale pe care cei doi patroni o fac primarului în funcție pentru ca el să mai rămână un mandat în fruntea orașului, iar firmele celor doi să prospere încă patru ani. Iată și explicația pentru care George Marian Oprea devine câteodată extrem de dur cu susținătorii altor candidați la funcția de primar, așa cum s-a întâmplat recent în piața din Balș, unde primarul a avut o întâlnire cu alegătorii și unde Geo Oprea aproape că a agresat un tânăr care vroia să îi pună câteva întrebări mai dificile lui Mădălin Teodosescu – practică folosită îndeobște de apropiații candidatului PNL, care simt că, o dată pierdute alegerile de favoritul lor, vor pierde și ei accesul la bugetul orașului.

George Marian Oprea, făcând campanie electorală primarului din Balș
George Marian Oprea, făcând zid de apărare primarului din Balș – 1
George Marian Oprea, făcând zid de apărare primarului din Balș – 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here