Creşte numărul şcolilor care trec în scenariul ROŞU. Anunţ îngrijorător al Ministerului Educaţiei înainte de alegerile locale

Preşcolarii şi elevii din 313 unităţi de învăţământ desfăşoară cursuri sau activităţi online, cu 11 mai multe decât ieri, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Potrivit MEC, joi, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, se înregistrează următoarea situaţie:

* 12.838 de unităţi de învăţământ în scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;

* 4.505 de unităţi de învăţământ în scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

* 313 de unităţi de învăţământ în scenariul 3: participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

Consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora, în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, de infrastructura şi de resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

MEC reaminteşte că, potrivit ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Cercetării şi Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este numărul total de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

“Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie”, afirmă MEC.

Data de referinţă pentru aceste informaţii este 24 septembrie, ora 12,00.

Ce prevede fiecare scenariu în parte:

Scenariul 1 VERDE

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2 GALBEN

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

și

Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 ROŞU

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online

CALENDAR AN ŞCOLAR 2020-2021. Când vor avea elevii prima vacanţă

Anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie 2020 și se va încheia pe 18 iunie. Elevii vor învăța în două semestre și vor avea patru vacanțe. În acest an școlar elevii nu vor participa la deschiderea anului școlar, în contextul pandemiei de coronavirus.

CALENDAR AN ȘCOLAR 2020-2021. Noul an școlar are 34 de săptămâni, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Anul școlar care începe pe 14 septembrie 2020 și se încheie pe 18 iunie 2021 este împărţit în două semestre şi patru vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă.

Structura anului școlar 2020-2021

Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)
Vacanța intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021)
Vacanța de primăvară Paștele Catolic (2 – 11 aprilie); Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

CALENDAR AN ȘCOLAR 2020-2021. Excepție de la prevederile menționate anterior fac clasele terminale din învățământul liceal. Pentru acestea, anul școla are 32 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe 4 iunie 2021.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Programul național ‚‚Școala Altfel’’ se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.

Trei zile de cursuri online în şcolile în care vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile locale

Elevii şcolilor unde vor fi organizate secţii de votare pentru alegerile locale din 27 septembrie vor studia online timp de trei zile, conform unei decizii luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Este vorba despre vinerea de dinaintea alegerilor şi de luni şi marţi, zilele de după alegeri.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here