Aproape 400 de polițiști, jandarmi și pompieri vor asigura, duminică, buna derulare a procesului electoral

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică. Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate. Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. 392 de efective, dintre care 231 de poliţişti, 82 de jandarmi, 58 de pompieri vor asigura paza şi protecţia a 354 de secţii de votare, din totalul celor 380 ce s-au constituit pe raza judeţului Olt, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al Judeţului Olt, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră  Olt, precum și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de IPJ Olt.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

„Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 392 de efective, dintre care 231 de poliţişti, 82 de jandarmi, 58 de reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia a 354 de secţii de votare, din totalul celor 380 ce s-au constituit pe raza judeţului Olt, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 27 septembrie a.c., 159 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel 72 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 392 lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate”, se arată în comunicatul Poliției Olt.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt va avea în responsabilitate 214 secţii de votare, constituite în 213 locaţii, unde vor fi prezenţi 231 de poliţişti,  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt va avea în responsabilitate 82 de secții de votare dispuse în 81 de locații, unde vor fi prezenți 82 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

58 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al Judeţului Olt au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgen

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina de internet a IPJ Olt, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Orice încălcare a legislației poate fi sesizată la numărul unic de urgență 112 sau la cel mai apropiat reprezentant M.A.I.!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here