ALEGERI LOCALE 2020. Primele incidente. Vot multiplu, ameninţări şi dosare penale, aglomeraţie la urne

Cu toate că suntem în plină pandemie de coronavirus, românii au fost prezenți la vot de la primele ore ale dimineții. Au apărut deja și primele incidente în țară.

PNL Sibiu a semnalat mai multe nereguli la o secţie de votare. Procesul electoral a fost suspendat

Un cetăţean a primit cinci buletine de vot în loc de patru, unul dintre acestea fiind anulat. De asemenea, alţi trei cetăţeni au primit câte două buletine de vot pentru primar, iar un alt cetăţean a primit cele patru buletine de vot, constatând că unul dintre ele era deja ştampilat.

“În cadrul alegerilor locale, mai multe nereguli au fost constate la secţia de votare nr. 213 din Tălmaciu. Astfel, un cetăţean a primit cinci buletine de vot în loc de patru, unul dintre ele fiind, în final, anulat. Alţi trei cetăţeni au primit câte două buletine de vot pentru primar. O persoană a primit cele patru buletine de vot, constatând faptul că unul dintre ele, cel adresat Consiliului Judeţean, era deja ştampilat”, a transmis, duminică, PNL Sibiu, printr-un comunicat de presă.

Anchete penale după ce doi alegători au primit şi au votat pe mai multe buletine

Poliţiştii constănţeni au deschis două anchete penale pentru fraudă la vot, după ce doi alegători au primit şi au votat pe mai multe buletine decât este normal, în aceste cazuri fiind anulate patru buletine de vot.

Bărbat din Constanţa, amendat pentru că şi-a pozat buletinul de vot

Un alegător din Constanţa a fost amendat, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce era în cabină. Incidentul a avut loc în localitatea Comana, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa, citaţi de Mediafax.ro.

Persoana a fost identificată şi amendată cu 600 de lei.

Într-un alt dosar, poliţiştii fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.

“Astăzi (duminică-n.r.), în jurul orei 08.20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că un membru al comisiei din secţia de votare nr. 275 ar fi oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot”, a transmis IPJ Constanţa.

În urma audierilor, anchetatorii au stabilit faptul că membrul comisiei în cauză ar fi datorat 15 lei unei persoane, cu care s-ar fi întâlnit accidental în incinta secţiei de votare, moment în care i-ar fi înmânat suma de bani respectivă.

Poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă cercetările.

Femeie amendată pentru coruperea alegătorilor în ziua alegerilor 2020

Tot astăzi, poliţiştii din Tuzla au fost alertaţi despre faptul că în apropierea secției de votare nr. 549, o femeie ar fi îndemnat alte două persoane să voteze un anumit candidat la primărie.

Persoana a fost amendată cu 1.400 de lei, conform Legii 115 /2015, au anunțat reprezentanții IPJ Constanța.

Unui bărbat i s-a făcut rău. A fost nevoie de intervenţia SMURD

Unui membru al comisiei din Brăila i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia paramedicilor SMURD.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, incidentul a avut loc la secţia de votare 20 din municipiul Brăila. Nu s-a întrerupt procesul de votare din cauza incidentului.

“La ora 11.00, un membru din comisie de la Secţie de votare nr. 20 din municipiul Brăila, bărbat 44 ani, a făcut o criză de epilepsie. A primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD dar a refuzat transportul la spital”, au precizat reprezentanţii ISU Brăila.

Buletine de vot distruse la Năvodari

Un alegător din Năvodari a distrus mai multe buletine de vot. Potrivit IPJ Constanţa, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”.

Primarul unei localităţi din Gorj, votat de DOUĂ ori de zece alegători

Zece alegători din comuna Mătăsari din Gorj au votat de două ori primarul localităţii. Poliţiştii au anunţat că fac cercetări în acest caz.

“Poliţişti din cadrul Secţiei Nr. 3 Poliţie Rurală Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secţie de votare din comuna Mătăsari, un număr de 8 persoane ar fi introdus în urna câte 2 buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având stampila de control, celălalt nu, acest aspect fiind observat de către un bărbat care se prezentase pentru a şi exercita dreptul de vot”, au precizat reprezentanţii IPJ Gorj, citaţi de Adevărul.

De asemenea, la o altă secţie de votare, două persoane au introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar. Una dintre acestea avea ştampila de control, iar cealaltă nu.

Neregulile au fost observate de membrii comisiei din secţia de votare.

În ambele cazuri, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, conform sursei citate.

Buletine de vot, rupte de un bărbat din Năvodari

Un bărbat din Năvodari a rupt buletinele de vot în momentul în care a constatat că membrii secţiei de votare au făcut o greşeală. El este cel care este pasibil de sancţiune.

“Astăzi, în jurul orei 8.30, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri”, a comunicat IPJ Constanţa.

Greşeli în buletinele de vot pentru alegerea primarului în Costineşti

Votarea a fost suspendată la Costinești fiindcă au fost greșite buletinele pentru alegerea primarului.

Procesul electoral a fost suspendat în cele două secţii de votare din comuna Costineşti după ce alegătorii au descoperit că buletinele de vot au fost tipărite greşit, sigla PNL fiind înlocuită cu cea a formaţiunii Pro România.

Conform primarului actual, Traian Cristea, care nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, membrii birourilor din cele două secții de votare ale comunei au spus că au sesizat doar după încerea procesului electoral greșeala de pe buletinele pentru alegerea primarului. În dreptul candidatului PNL a fost tipărită sigla Pro România, chiar dacă specimenele pentru buletinele de vot au fost transmise din timp, în cursul săptămânii trecute.

Reprezentanții Biroului Electoral Județean Constanța au precizat că a fost transmisă o informare către BEC și că sunt așteptate lămuriri pentru rezolvarea situației. Cele aproximativ 2.700 de buletine vor fi retipărite.

Procesul electoral va fi reluat după ce vor ajunge noile buletine de vot în cele două secţii din localităţile Schitu şi Costineşti.

Dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă

De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în Argeș și pentru buletine de vot lipsă.

Oamenii elgii fac cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în urma unui incident produs într-un cabinet medical din comuna Bârla.

Imaginile cu incidentul din cabinetului medicului de familie, care s-a petrecut sâmbătă seara, au ajuns pe rețelele sociale.

Conform primelor verificări, mai multe persoane au intrat în cabinetul medicului şi şi-au însuşit adeverinţe medicale ce urmau să fie depuse la Biroul Electoral, pentru exercitarea dreptului de vot.

“Se efectuează cercetări pentru loviri şi alte violenţe şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. (…) La finalizarea cercetărilor, cauza va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, subcomisar Mădălina Epure.

A fost notificat Biroul Electoral Județean în aceste cazuri.

Aglomeraţie uriaşă în Mehedinţi

Un alt incident a avut loc în această dimineaţă la Mehedinţi, în comuna Livezile. Sute de oameni s-au înghesuit la intrarea în secţia de votare, uitând parcă de regulile de distanţare ce trebuie respectate în contextul pandemiei.

Incident la o secție din Bicaz! Prefectul de Neamț a sunat la 112

Prefectul de Neamţ a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Biroul Electoral Judeţean Neamţ cu privire la un alegător care a primit, la o secţie de vot din oraşul Bicaz, buletinul de vot deja ştampilat în dreptului candidatului PSD la preşedinţia CJ.

De asemenea, prefectul a făcut o altă sesizare la 112 după ce în localitatea Bahna s-au înregistrat peste 100 de voturi cu urna mobilă, cifră mult mai mare în comparaţie cu anii trecuţi.

“La secţia 119 Bicaz, un alegător a primit un buletin de vot deja ştampilat pe candidatul PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene. Alegătorul a sunat la 112, am sunat şi eu la 112 şi la Biroul Electoral Judeţean Neamţ şi am făcut sesizare”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul George Lazăr.

Un alegător a votat cu buletinul concubinei

Un bărbat din Olt a votat cu buletinul concubinei. Potrivit IPJ Olt, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat de 28 de ani din comuna Colonesti, cu reşedinţa în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secţie de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale.

Ulterior, bărbatul s-a dus la o altă secţie de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate, susţin poliţiştii. Aceştia fac cercetări la faţa locului şi au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de “fraudă la vot”.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here