Previziuni sumbre pentru economia României. Prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi de 10% din PIB

Deficitul bugetar a crescut la circa 55 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului, fiind de 2,5 ori mai mare decât perioada similară a anului trecut. Cheltuilile statului au crescut în ianuarie-august cu 13%, în timp ce veniturile au scăzut cu 1,4%, ceea ce a adândit deficitul.

În prezent, deficitul bugetar reprezintă 5,18% din PIB, faţă de 2,07% din PIB cât reprezenta în primele opt luni din 2019. Până la finalul anului, Guvernul estimează un deficit de 8,6% din PIB, după o revizuire a estimărilor făcute de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. Economiştii cred că prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi şi mai mare, de 10% din PIB.

Realizări 1 ianuarie – 31 august 2020:

Venituri curente 2020 – 201 milioane de lei
201 mil. de lei = 19% din PIB
Veniturile au scăzut faţă de anul trecut cu 1,4%
Cheltuieli curente 2020 – 243 milioane de lei
Deficit bugetar 2020 – 55 milioane de lei

„Această situaţie trebuie să ne îngrijoreze şi mai ales trebuie să dea de gândit guvernului pentru a găsi surse de finanţare acestui deficit, iar acele surse de finaţare nu cred că ar trebui să fie în continuare împrumuturile şi datoria publică a statului. Guvernul trebuie să găsească o soluţie să aducă din economie la suprafaţă acea economie neagră şi în acelaşi timp trebuie să găsească o soluţie să dezvolte firmele, ca acestea să fac din nou angajari, să aibă venituri mai mari şi să plătească taxe”, spune Adrian Benţa, analist economic.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here