Siminica Mirea le-a urat persoanelor vârstnice, de ziua lor, să se bucure de sănătate

Senatoarea PSD de Olt Siminica Mirea le-a urat tuturor vârstnicilor, de ziua lor, să se bucure de sănătate și de realizările celor dragi.

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, marcată anual la data de 1 octombrie, senatoarea Siminica Mirea a avut un gând frumos și a postat pe pagina sa de socializare un mesaj pe măsură.

„Persoanele vârstnice, cei de la care avem multe de învăţat, sunt modelele care ne pregătesc pentru viaţă şi pentru ca, şi noi, la rândul nostru, când ajungem la vârsta senectuţii, să fim modele pentru generaţiile viitoare. Ca o continuitate a tradiţiilor şi valorilor.

Cu ocazia acestei zile importante, urez tuturor vârstnicilor, un călduros LA MULŢI ANI, sănătate şi să se bucure de realizările celor dragi!”, a scris, pa Facebook, Siminica Mirea.

În 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie drept una internaţională a persoanelor în vârstă.

Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/9, ale cărei principii consacră dreptul celei de-a 3-a generaţii la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

La nivel european, sărbătoarea are menirea de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile ţărilor membre asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate – oportunităţi pe care societatea ar trebui sa le valorifice.

Principiile ONU şi obiectivele Planului Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea sunt dezvoltate de Uniunea Europeană într-un registru adaptat tendinţelor demografice actuale, punându-se accentul pe îmbătrânirea activă, prin care persoanele vârstnice sunt încurajate să rămână, cât mai mult timp posibil, în câmpul muncii pentru a-şi împărtăşi bogata experienţă profesională şi de viaţă, să joace în continuare un rol activ în societate, în comunitate şi în propria familie, să ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită.

În plus, într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere continuă, îmbătrânirea activă este direct corelată cu solidaritatea dintre generaţii.

Guvernele lumii au datoria de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învaţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos şi facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here