Vremea azi, 1 octombrie. După ploile abundente vor reveni temperaturile de vară

Până vineri dimineața este în vigoare o avertizare de ploi abundente. În vest, în centru, în nord și la munte se vor acumula cantități de apa de peste 35 de litri pe metru patrat.

În schimb, în Maramureș, în nord-vestul Transilvaniei, în nordul Crisanei, dar și în zona Carpatilor Occidentali și în vestul Meridionalilor, cantitățile de apă vor trece de 70 de litri pe metru pătrat.

Astăzi, avem vreme închisă și răcoroasă în cea mai mare parte a țării. Cel mai mult va ploua în Crișana, în Maramureș și în regiunile de deal și de munte, pe unde se vor strânge cantități însemnate de apă, de peste 30 de litri pe metru patrat.

Vântul se întețește prin sud și pe creste, iar maximele se încadrează între 13 și 22 de grade.

Vedem cum arată vremea în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și Bărăganul. Pe aici, găsim înnorări accentuate și ploi slabe. Vântul agită atmosfera și atinge viteze de până la 55 de km/h, iar vremea se răcește și nu vor fi mai mult de 22 de grade, pe litoral.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei, avem aceeași situație: atmosferă închisă, ploi trecătoare și temperaturi mai mici cu vreo 3…4 grade față de ieri.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina găsim tot vreme mohorâtă. Și pe aici apar ploi slabe, atmosfera se menține răcoroasă, iar maximele nu trec de 19 grade.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș vin ploi mai serioase, care vor lăsa în urmă cantități mari de apă, de peste 30 de litri pe metru pătrat. Pe aici, va fi și mai răcoare, iar temperaturile se opresc la 16 grade.

În ținuturile vestice, găsim ploi abundente în special în zona de munte. Și pe aici se pot strânge peste 30 de litri de apă pe metru pătrat, iar maximele rămân modeste și nu depășesc 17 grade Celsius.

În Transilvania, avem aceeași atmosfera închisă, cu înnorări accentuate și cu perioade în care va ploua consistent. Nu prea zărim soarele, iar temperaturile se opresc la 13 grade în depresiuni și la 16 grade în vestul regiunii.

O situație similară regăsim și în Oltenia: vreme mohorâtă și ploi, din când în când. Și pe aici se face mai răcoare cu vreo 2…3 grade față de ieri, iar maximele nu trec de 17 grade.

Și în ținuturile sudice se face mai răcoare, iar temperaturile nu mai depășesc 19 grade Celsius, în Lunca Dunării. În zona montană înaltă se anunță lapoviță și ninsoare, în timp ce, la câmpie, o să apară câteva ploi trecătoare.

Vremea în țară

Vineri, vremea se încălzește. În vest, în nord și în centru vor mai veni câteva ploi slabe, iar vântul agită atmosfera în zona montană.

Sâmbătă continua să se încălzească, iar cerul se mai limpezește. Vântul se mai întețește în vest, în est, în sud-est și pe creste, iar temperaturile ajung la valori mai mari decât cele normale pentru această perioadă.

Duminică se face și mai cald, iar maximele ajung la valori de mijlocul verii. În vest și în nord-vest apar câteva averse însoțite de descărcări electrice, iar vântul mai are unele porniri pe creste, în vest, în nord, dar și în ținuturile estice.

Vremea la București

În București, astăzi, găsim atmosferă închisă. Vremea se răcește și, trecător, mai vin câteva ploi slabe. Vântul se întețește și va sufla cu viteze de până la 45 de km/h, iar temperaturile se opresc la 18 grade Celsius.

Vineri, însă, revine timpul frumos și temperaturile încep să crească. Norii apar destul de rar, iar maxima ajunge pe la 25 de grade.

Sâmbăta se face și mai cald și o să avem o zi foarte reușită, cu soare, un pic de vânt și vreo 28 de grade la orele amiezii.

Iar duminică trecem la vreme de vară. După prânz se ating 29…30 de grade și domină atmosfera însorită. Temperaturile cresc și pe timpul nopților, iar, duminică, minima ajunge pe la 17…18 grade.

Vremea la munte

Și la munte prindem vreme mohorâtă. Va ploua abundent și se vor strânge cantități importante de apă, de peste 30 de litri pe metru pătrat.

În schimb, la altitudini mari, precipitațiile vor fi și sub forma de lapoviță și ninsoare. Vântul sufla mai tare pe creste, iar atmosfera se mai încălzește puțin.

Vineri se îndreaptă vremea și se încălzește ușor. Dimineața mai vin câțiva stropi de ploaie, apoi se arată soarele.

Sâmbătă continuă să se încălzească și o să avem vreme frumoasă și un vânt mai activ în zona montană înaltă.

Ziua de duminică ne-aduce atmosferă plăcută și temperaturi ridicate pentru început de octombrie. Pe seară și în noaptea următoare, în masivele din vestul și nordul țării se adună norii și apar averse, cu descărcări electrice și vânt intens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here