România, măturată de ape! Hidrologii au emis atenţionare cod galben. Cinci judeţe sunt în pericol

Cinci judeţe sunt în pericol uriaş de inundaţii, avertizează cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Atenţionarea vizează ziua de marţi, 6 octombrie.

Marţi, 6 octombrie, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenţionări de tip Cod galben de inundaţii vizând bazine hidrografice de pe teritoriul a cinci judeţe.

Hidrologii avertizează că marţi, până la ora 14:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte confluenţă Gilort (judeţele Hunedoara şi Gorj).

De asemenea, până la ora 15:00, se vor înregistra fenomene hidrologice similare pe Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval acumulare Racoviţa – amonte acumulare Ioneşti, Olteţ – bazin superior şi Cerna – bazin amonte S.H. Măciuca (judeţele Sibiu, Vâlcea, Argeş şi Gorj).

Ce spun meteorologii despre vremea din următoarele două săptămâni

Potrivit ANM, în săptămăna 5-12 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile vestice, centrale, iar în restul țării vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu o posibilă tendință deficitară în sud-estul extrem.

În săptămâna 12-19 octombrie urmează o încălzire a vremii. Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Românii trebuie să știe că în săptămâna 19 – 26 octombrie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de mediile specifice acestui interval.

În ultima parte a lunii octombrie, temperaturile este posibil să fie ușor mai ridicate decât normalul acestei perioade în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval în regiunile intracarpatice și ușor deficitar în rest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here