Rata de infectare cu noul coronavirus a depășit cu mult limita impusă. Unde s-a întâmplat și ce e măsuri anunță Prefectura Olt

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a decis, azi, introducerea unor restricții în vederea combaterii și prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului.

Astfel, pentru localitățile care înregistrează o rată a incidenței cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1.000 locuitori, respectiv municipiul Caracal (rata de incidență -2,37) și comuna Cezieni (rata de incidență – 4,94), fiind dispuse mai multe restricții.

Astfel, s-a impus suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, suspendarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în hotel, suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, suspendarea activităţii în spații închise pentru cinematografe și teatre.

Aceste măsurile intră în vigoare de mâine şi se menţin până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

Pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare a hranei se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

De asemenea, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Caracal vor trece în scenariul 2 – scenariul galben de funcționare, începând cu data de 09.10.2020, până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică de 1,0/1000 de locuitori (scenariul 1) sau mai mare de 3,0/1000 de locuitori (scenariul 3). Menționăm că unitățile de învățământ din comuna Cezieni funcționează conform scenariului 2 de la începutul anului școlar 2020-2021.

Prin hotărârea CJSU de astăzi, a fost introdusă și obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 100 m în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Olt.

Această măsură se aplică în intervalul orar de desfășurare al cursurilor școlare, respectiv între orele 7:30 şi 19:30, în vigoare începând cu data de 09.10.2020 şi se menţine pe perioada stării de alertă. Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, autorităţile administraţiei publice locale/conducerea unităţilor de învăţământ marchează, prin mijloace adecvate, perimetrul de 100 m din jurul căilor de acces ale unităților de învățământ.

Tot în ședința CJSU Olt de astăzi au fost modificate și actualizate scenariile de funcționare a unor unități de învățământ din judet.

„Astfel, s-a hotărât suspendarea activităților didactice organizate în modalitatea ,,față în fațăˮ în unele clase din unități de învățământ din județul Olt, pe o perioadă de 14 zile, acolo unde cursurile vor fi desfăşurate în sistem online, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerului Educaţiei, respectiv:

 • Clasa a VIII a A de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,NICOLAE TITULESCUˮ CARACAL (perioada 10.2020-17.10.2020);
 • Clasele a XI a A, a XI a B, a XI a D, a XII a D și I a B – școala profesională de la LICEUL TEHNOLOGIC ,,MATEI BASARABˮ CARACAL (perioada 10.2020-15.10.2020);
 • Clasa a XII a E, a III a A – școală profesională de la LICEUL TEHNOLOGIC ,,MATEI BASARABˮ CARACAL (perioada 10.2020-17.10.2020);
 • Clasa a X a B (grupa I) COLEGIUL NAȚIONAL ,,ION MINULESCUˮ  SLATINA (perioada 10.2020-18.10.2020).

Totodată, s-a hotărât reluarea activităților didactice în modalitatea ,,față în fațăˮ – scenariul 1/scenariul 2 de funcționare, pentru clasele din unitățile de învățământ ce au funcționat în scenariul 3, respectiv:

 • Subunitățile din Slatina și Drăgănești-Olt ale PALATUL COPIILOR ,,ADRIAN BARANˮ;
 • Clasa a VI a C de la COLEGIUL NAȚIONAL ,,ION MINULESCUˮ SLATINA;
 • Clasele V -VIII de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ STOICĂNEȘTI;
 • Clasa pregătitoare step by step Clasa I  A de la LICEUL TEORETIC „IONIȚĂ  ASAN” CARACAL;
 • Clasa a XI a C de la LICEUL TEORETIC „PETRE PANDREA”  BALȘ;
 • Clasa I A de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ  3 SLATINA;
 • Clasa a II a  de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ  DRĂGHICENI;   
 • Grupa combinată de la GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL VULPENI.”, arată Prefectura Olt.

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt pot fi consultate pe site-ul Instituției Prefectului-Județul Olt: https://ot.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here