Inițiatorii legii de modificare a OUG 189/2008 și-au ridicat în cap directorii teatrelor. Ce spune Gigel Știrbu, șeful Comisiei de cultură/ VIDEO

După ce legea care modifică OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, inițiată de senatorii Vlad Alexandrescu (USR) și Lucian Romașcanu (PSD), a fost dezbătută și adoptată în Senat, fără ca în prealabil să fie consultați managerii instituțiilor afectate, aceștia și-au putut face vocea cunoscută luni, prin conducătorii teatrelor din România, invitați de deputatul Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților (for decizional) la o discuție înainte ca proiectul să fie supus dezbaterii și în camera inferioară a Parlamentului.

La întâlnirea organizată în sala Mihai Viteazul din Parlament au fost prezenți și au luat cuvântul, printre alții, actorul Ion Caramitru, managerul Teatrului Național București și președinte al UNITER, actrița Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat București, Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, Ana Maria Popa, directorul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Erwin Şimșenshon, director general al Teatrului de Stat din Constanța, Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Național Iași, etc.

Toți invitații și-au exprimat regretul că nimeni dintre managerii instituțiilor de cultură, cu precădere ai teatrelor, nu a fost consultat de inițiatorii proiectului de lege înainte ca acesta să fie supus dezbaterii și adoptării în Senat. Totodată, invitații au susținut la unison că modificările aduse OUG 189/2008 vor aduce grave prejudicii și vor conduce la abuzuri și la lipsa performanței în instituțiile de cultură.

Una dintre prevederile noii legi vizează modificarea articolului 3 din OUG 189/2008,  această modificare dând posibilitatea ca la concursurile de management ale instituțiilor de cultură să aibă acces oameni cu profesii care nu au o legătură plenară cu specificul respectivelor instituții.

Ion Caramitru a afirmat că modificarea articolului 3 din OUG 189/2008, respectiv a condițiilor de candidatură la concursul de management, va elimina managerii performanți, respectiv meritocrația.

„Se urmărește eliminarea managerilor performanți. E un divorț în termeni. Atât timp cât cel puțin funcționează Legea 189 scoate în evidență un contract ferm între minister și manageri, detaliat pe puncte, cu un program minimal, cu tot ce reprezintă drepturi de autor, cu cheltuieli și așa mai departe, iar evaluarea se face în baza contractului, pe puncte și cu note care reflectă modul în care contractul a fost rezolvat, cel puțin din punct de vedere aritmetic, dacă n-aș spune și moral, lucrul stă în picioare.  În momentul de față, se propune un proiect de lege care nu ține cont de ceea ce face obiectul unei democrații performante, a meritocrației. Deci nu cere acest proiect o evaluare aparte, care să valorifice modul în care omul care conduce destinele unei instituții să poată fi responsabil de ceea ce a făcut. Ba, mai mult decât atât, și lucrul duce spre absurd, un manager care ar lua, să zicem, nota 10 la evaluare, e supus în continuare unui concurs deschis în baza acestei legi. Deci, cine va câștiga în fața celui care a luat nota 10? Va câștiga unul care ia nota 11 sau 10,5, lucru care nu e permis de lege”, a spus directorul Teatrului Național București, care s-a întrebat de ce această inițiativă legislativă apare tocmai acum, când „teatrul românesc merge foarte bine”.

Un punct de vedere important l-a avut și Erwin Şimșenshon, directorul general al Teatrului de Stat Constanța, care afirmă că forma actuală a ordonanței privind studiile de specialitate cerute la concurs trebuie să rămână așa.

„Nimeni din conducerea teatrelor nu a fost invitat la o discuție, nimeni nu a fost consultat. În comisia pentru cultură au fost invitați alți invitați, alți reprezentanți ai instituțiilor, dar nu reprezentanți ai managementului instituțiilor de cultură, de fapt categoria profesională care este direct afectată de această inițiativă legislativă. Prin urmare, atunci când am aflat că ea a fost adoptată de Senat și a fost înaintată către Camera Deputaților, împreună cu mulți dintre colegi am lucrat un material prin care am dorit să ne expunem punctul de vedere.

Există un pericol real să putem ajunge în situația ca orice absolvent de licență în studii economice sau juridice, care nu are nici o legătură cu specificul unei instituții, să poată candida la conducerea unui muzeu național, la conducerea unei opere de importanță națională etc. Deci există riscul unor abuzuri și e extrem de important să prevenim lucrul acesta.

Cred că acest aspect al studiilor de specialitate să rămână în actuala formă a legii”, a reliefat Erwin Şimșenshon, care a precizat că și modificările legii la nivelul modului de finanțare a instituțiilor de cultură ar putea pune în pericol bugetele acestora, pentru că, în noua formă a ordonanței statul ar putea întrerupe oricând finanțarea.

„Finanțare culturii nu va mai rămâne o prioritate pentru autorități”, a concluzionat directorul Teatrului de Stat din Constanța.

Mai mult, unii dintre invitații președintelui Comisie pentru cultură au spus că proiectul de lege ar trebui respins cu totul de Camera Deputaților, puncte de vedere bine argumentate având, în acest punct al discuției, Ioan Onisei, director general adjunct al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

„Această propunere legislativă trebuie respinsă de plano din motive de constituționalitate. Încalcă Constituția României, Codul Muncii, dar și o serie de prevederi legislative din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, norme ce sunt imperative inclusiv în redactarea propunerilor legislative”, a spus Onisei.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, a adus argumente potrivit cărora OUG 189/2008 este un act normativ care, în forma actuală, acoperă toate nevoile și favorizează performanța, în vreme ce Ana Maria Popa, directorul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a demonstrat că la nivelul managementului instituțiilor culturale nu există o criză reală care să solicite modificarea cadrului legislativ actual, așa cum au lăsat să se înțeleagă cei doi inițiatori ai proiectului legislativ.

„Nu putem ajunge la concluzia că există o criză a teatrului în general. Deci, semnele de întrebare pe care mi le pun vizavi de această inițiativă legislativă sunt cât de serioasă a fost consultarea, cât de adevărată? Cred că știm cu toții ”

Pe de altă parte, există și voci, precum cea a directorului Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, care susțin că, totuși, OUG 189/2008 și-a atins anumite scopuri și limite și că, la anumite puncte, ar trebui modificată.

Inițiativa legislativă atât de criticată luni nu a avut la bază un punct de vedere pozitiv al Guvernului, au reamintit directorii teatrelor prezenți la discuții.

Criticile invitaților deputatului Gigel Știrbu au prins și materialitate într-un memoriu semnat de 65 de directori de teatre, documentul fiind depus la Ministerul Culturii și care a ajuns și la Comisia de cultură a Camerei Deputaților.

În finalul întrevederii, deputatul Gigel Știrbu a spus că în domeniul cultural este nevoie de un cadru legislativ serios, coerent și i-a asigurat pe invitați că se va ține cont de părerile lor și că în el vor găsi mereu un partener deschis la discuții. Totodată, parlamentarul i-a anunțat pe oaspeți că va exista o întâlnire pe aceeași temă și cu reprezentanții sindicatelor.

„În mine veți găsi întotdeauna un partener și un interlocutor deschis la această viziune. Ca de fiecare dată, România face lucrurile pe jumătate, fie că e vorba de lege sau de alt sistem. Nu mă pot exprima însă acum decât în calitatea mea de președinte. Vom ține cont de părerile dumneavoastră exprimate astăzi în cadrul acestei întrevederi. Vă anunțăm că vom avea, la solicitarea dânșilor, o întrevedere și reprezentanții sindicatelor din instituțiile pe care dumneavoastră le conduceți.

Ceea ce vă pot promite este că toți colegii noștri își vor exprima votul în cunoștință de cauză, pentru că toți cei care nu au fost astăzi prezenți (și v-am explicat speța, pentru că în situația în care erau mai mulți colegi prezenți, probabil dumneavoastră erați nevoiți să veniți într-un număr mai mic și poate că argumentele dumneavoastră nu erau așa de penetrante ca astăzi), deci colegii noștri au fost online, au văzut dezbaterea, au primit argumentele dumneavoastră în mod direct și sunt convins că își vor exprima votul în cunoștință de cauză.

Această inițiativa legislativă nu știu dacă va fi dezbătută și votată până la sfârșitul acestei legislaturi, dar o dată și o dată Parlamentul va trebui să își exprime votul pe ea.

E clar că acest domeniu, acest sistem al culturii, are nevoie de un cadru legislativ serios, coerent, e clar că trebuie să avem o discuție într-un cadru cu toți factorii de decizie, cu toți actorii din sistem, trebuie să avem o discuție destul de elaborată pe acest cadru legislativ pe care îl dorim a fi îmbunătățit. Dacă ar fi un cadru legislativ unitar și coerent ar fi foarte bine, iar acest lucru se va face numai și numai în colaborare cu dumneavoastră, pentru că sunteți baza acestui sistem și cei care beneficiați sau suferiți de pe urma unor modificări legislative mai bune sau mai puțin bune”, a concluzionat Gigel Știrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here