Ministrul Educaţiei, despre stimulentul de COVID-19 pentru profesori: Vom vedea dacă există posibilitatea acordării

Deputații au adoptat pe articole proiectul PSD privind acordarea unei stimulent financiar pentru cadrele didactice și personalul auxiliar expuși riscului de infectare cu COVID-19. Stimulentul, în valoare de 2.000 și respectiv 1500 de lei lunar, va fi acodat pe toată perioada stării de alertă și a stării de urgență.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, iar astăzi este așteptat votul final în Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a declarat miercuri dimineaţă la Radio România Actualităţi, că “va exista o analiză la nivelul guvernului faţă de ceea ce s-a aprobat în Camera Deputaţilor şi vom vedea dacă există posibilitatea acordării acestui stimulent”.

“Sigur că și cadrele didactice și personalul din unitățile de învățământ merită să primească un astfel de stimulent financiar. Așa cum am spus întotdeauna, și cadrele didactice, dar și personalul din preuniversitar și universitar, toată lumea în această perioadă este expusă la ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic în țară. (…) Ministerul Educației monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar la nivel național și aceasta este influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ./csimion/ După cum bine se știe am descentralizat decizia la nivelul Comitetului Județean pentru pentru Situații de Urgență. La momentul acesta putem să spunem că avem 11.769 de unități de învățământ, în scenariul 1, scenariul verde, deci elevii merg la școală, zilnic. Mai avem 5233 de unități de învățământ în scenariul 2 hibrid, și 654 de unități de învățământ în scenariul roșu, care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la lecțiile online. Aș vrea să fac o mențiune. Din cele 654 de unități aflate în această situație – 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 408 figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare în care se execută diverse lucrări de reabilitare. Deci, voiam să spun că rata incidenței trebuie să ajungă la trei, pentru ca unitățile de învățământ să treacă în scenariul roșu”, a mai spus Monica Anisie.

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final asupra proiectului urmează să fie dat în şedinţa de miercuri.

Proiectul de lege prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

“Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede textul.

Lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul “Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here