Tăriceanu spune că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva a încălcat libertatea religioasă a românilor

În plină zi de sărbătoare pentru români, Călin Popescu-Tăriceanu a criticat dur decizia autorităților de a interzice pelerinajul de Sfânta Parascheva. Președintele ALDE spune că interdicțiile de la Iaşi la Sf. Cuvioasă reprezintă o gravă încălcare a libertăţii religioase a românilor. 

“Astăzi ar fi trebuit să fie pelerinajul de la Iaşi cu ocazia Sfintei Cuvioase Parascheva. Guvernul Orban a hotărât, peste noapte, că anul acesta pelerinajul nu se ţine. În opinia mea, este o gravă încălcare a libertăţii religioase a românilor. Văd că a devenit o obişnuinţă ca Iohannis şi Orban să intervină în viaţa credincioşilor, în special a celor ortodocşi”, a scris Tăriceanu, miercuri, Pe Facebook.

Tăriceanu este de părere că pelerinajul ar trebuit să aibă loc la Iași și că măsura aplicată de Guvern trebuia anunțată mult timp înainte de data sărbătorii. Mai mult, politicianul dă exemplul procesiunii religioase musulmane de la Mecca, acolo unde anual mii de pelerini stăbat kilometri întregi pentru a participa la eveniment.

“Nu pot să nu compar felul în care Guvernul PNL ia asemenea decizii şi felul în care alte guverne îşi anunţă credincioşii de anularea unor asemenea evenimente majore. Luaţi de exemplu cazul celui mai mare pelerinaj musulman, cel de la Mecca. Milioane de musulmani străbat mii de kilometri ca să ajungă acolo. Credeţi că guvernul saudit le-a spus de pe azi pe mâine că pelerinajul nu se mai ţine? Nu! Le-au spus cu luni de zile în avans, tocmai pentru ca oamenii să ştie. La fel este cazul pelerinajului hindus de pe malurile Gangelui. Asta înseamnă respect pentru oameni, pentru credinţa lor. Asta înseamnă să-ţi pese mai mult de ei decât de voturile lor. Nu uitaţi ca de Paşte domnul Iohannis ne-a spus să stăm în case sau după sărbătorile pascale vor fi înmormântări! Pe scurt, Iohannis şi Orban ne spun aşa: pelerinajele religioase sunt interzise, dar pelerinajele la vot sunt permise!”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a avut și un mesaj pentru credincioșii din Iași, singurii cărora le-a fost permis accesul la procesiunea de anul acesta de la Catedrala Mitropolitană din Iași, în anumite condiții.

“Este anul în care nu sunt la Iaşi alături de credincioşii ortodocşi, dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc la ei. Fie că Sfânta Cuvioasa Parascheva să ne ocrotească şi să ne călăuzească în vremurile acestea”, a mai scris Tăriceanu.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here