Reacţiile liderilor lumii după atacul terorist din Viena: “Aceasta este Europa noastră. Inamicii trebuie să ştie cu cine au de-a face”

Doi bărbaţi şi o femeie au fost ucişi în atacul terorist din centrul Vienei, luni seara. De asemenea, a fost raportat un număr de aproximativ 15 răniţi. Ministrul austriac de Interne dă vina pe un simpatizant al Statului Islamic pentru cele întâmplate.

Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţişti.

“Am avut un atac ieri seară comis de cel puţin un terorist islamist”, a spus Karl Nehammer, ministrul de interne, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei.

Doi bărbaţi înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Potrivit martorilor, autorii atacului trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate. Mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Președintele Consiliului European, Charles Michel – “Europa condamnă cu fermitate acest act laș care încalcă dreptul la viață și valorile umane. Gândurile mele se îndreaptă spre victime și spre oamenii din Viena, în urma acestui atac îngrozitor. Suntem alături de Austria”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron – “Noi, francezii, împărtășim șocul și tristețea poporului austriac lovit în această seară de un atac în inima capitalei lor, Viena. După Franța, o țară prietenă este atacată. Aceasta este Europa noastră. Inamicii noștri trebuie să știe cu cine au de-a face. Nu vom renunța”.

Klaus Iohannis – “Vești îngrozitoare de la Viena în această seară. Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați ai victimelor. România este solidară cu Austria”.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz – “În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor forţelor de urgenţă care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră, mai ales astăzi. Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător”.

Preşedintele SUA, Donald Trump – “Statele Unite sunt alături de Austria, Franţa şi întreaga Europă în lupta împotriva teroriştilor, inclusiv a teroriştilor islamici radicali. Aceste atacuri ale răului asupra oamenilor nevinovaţi trebuie să înceteze. Suntem alături de oamenii din Viena prin rugăciunile noastre”.

Contracandidatul lui Trump la preşedinţia SUA, Joe Biden – “După atacul terorist oribil din această seară la Viena, Austria, Jill şi cu mine suntem alături de familiile victimelor prin rugăciunile noastre. Noi trebuie să rămânem toţi uniţi împotriva urii şi violenţei”.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli – “Peste tot pe continentul nostru suntem uniţi împotriva violenţei şi a urii”.

Ministrul german de externe – “Nu trebuie să cedăm în faţa urii care încearcă să ne divizeze societăţile. Chiar dacă nu s-a stabilit amploarea actelor teroriste, gândurile noastre sunt alături de răniţi şi de victime în aceste momente dificile”.

Atac terorist şi în Franţa în urmă cu câteva zile

Şi Franţa a fost lovită, în urmă cu doar câteva zile, de un atac terorist soldat cu trei morţi. S-a întâmplat la Nisa, unde un bărbat înarmat cu un cuţit, a intrat în Biserica Notre Dame şi în doar zece minute a ucis trei oameni: o femeie de 70 de ani a fost decapitată, o alta de 40 de ani a murit din cauza rănilor, iar a treia victimă era chiar portarul bisericii.

Atacatorul de 21 de ani, pe nume Brahim, de origine tunisiană, şi-a recunoscut faptele. Acesta a fost împuşcat de oamenii legii, iar apoi a fost dus de urgenţă la spital. Potrivit relatărilor autorităţilor, acesta a repetat încontinuu “Allahu Akbar”.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here