Noi restricţii pregătite pentru români. Limitarea deplasărilor noaptea şi masca obligatorie în toată ţara

Comitetul pentru Situații de Urgență se reunește joi, înaintea ședinței de guvern programată la ora 19:00, pentru a decide noi restricții și măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Surse guvernamentale susțin că secretarul de stat Raed Arafat ia în calcul să propună Guvernului restricționarea deplasării populației pe perioada noapții. O altă măsură discutată de autorități este cea a obligativității purtării măștii de protecție pe tot teritoriul național, indiferent de rata de incidență.

Miercuri seară, premierul Ludovic Orban a avut o ședință operativă cu reprezentanții instituțiilor implicate în gestionarea pandemiei de coronavirus. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență și ai MApN.

Autoritățile au prezentat o analiză a evoluției pandemiei și au fost discutate mai multe scenarii privind noile măsuri, care urmează să fie propuse astăzi în ședința CNSU

La ultima ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a avut loc luni, autoritățile au decis ca mască de protecție să fie obligatorie în tot județul, dacă rata de incidență este mai mare de 1,5 la mia de locuitori (față de 3/mie, varianta inițială).

Propunerea ar putea fi însă modificată, susțin surse guvernamentale, fiind luată în calcul obligativitatea purtării măști în toată țara, indiferent de rata de incidență.

De asemenea, aceleași surse susțin că autoritățile iau în calcul interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.

Măsurile care vor fi propuse în ședința CNSU vor fi mai apoi aprobate în ședința de guvern de la ora 19:00.

Luni, 2 noiembrie, CNSU a aprobat în acest sens Hotărârea nr. 51:

„(1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.”

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Alexandru Rafila: Sensul restricţionării circulaţiei pe timpul nopţii este limitarea petrecerilor

Alexandru Rafila a afirmat că multă lume crede că dacă merge noaptea pe stradă riscă să se îmbolnăvească, însă sensul restricţionării circulaţiei pe timp de noapte este acela de a limita petrecerile şi contactele în contexte care aduc împreună mai multe persoane. Medicul a vorbit despre modelul suedez care are ca scop reducerea interacţiunilor interumane pentru a preveni riscul îmbolnăvirii de COVID-19.

„Limitarea deplasării în timpul nopţii – lumea are impresia că «domnule, dacă mergi noaptea pe stradă, rişti să te îmbolnăveşti». Nu e adevărat. Nu acesta sensul acestei măsuri. Sensul acestei măsuri este limitarea petrecerilor, contactelor de altă natură care aduc multe persoane împreună. Discutăm despre diverse modele, modelul suedez, că mie mi s-au pus în gură vorbe pe care nu le-am spus în mod deliberat. Orice demers îl faci cu bună credinţă imediat găseşti pe cineva care să încerce să ţi-l compromită. Modelul suedez spune acum aşa: să limităm foarte drastic interacţiunile umane, să mergem mai puţin în vizită unii la alţii, să nu facem petreceri cu 20 de persoane, să facem cu familia şi cu încă 2-3 persoane cel mult şi să luăm măsuri de distanţare. Nu sunt lucruri complicate, dar lucrurile acestea nu se spun”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat despre această măsuri într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PSD.

Acesta mai spus că nu există din partea autorităţilor decât o comunicare „rudimentară”. „Nu există o comunicare, din punctul meu de vedere, decât rudimentară. Acest buletin informativ pe care dumneavoastră îl primiţi zilnic nu este o comunicare în criză majoră de sănătate publică. E doar o informare seacă care nu are niciun fel de empatie, niciun fel de soluţie, nu are niciun fel de viitor. De asta cred că ce spunea domnul preşedinte – există în momentul de faţă o situaţie de criză, iar criza aceasta trebuie traversată prin mai puţine declaraţii politicianiste, polemice, trebuie lumea să înţeleagă că nu mai este timp de aşa ceva”, a adăugat Rafila.

Premierul Ludovic Orban are o întrunire miercuri seara la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru SItuaţii de Urgenţă, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, a anunţat Raluca Turcan. Aceasta a explicat că discuţiile de la Guvern vizează posibile măsuri în localităţile unde incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori. Chestionată dacă va fi pusă în discuţie şi restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte şi dacă este una dintre variante, vicepremierul a declarat că „nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile”. Ea a adăugat că doar unde există o creştere a numărului de infectări sunt luate în considerare astfel de acţiuni.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here