LOCKDOWN. Ce este interzis în România de azi. Lista completă a RESTRICŢIILOR

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de azi masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.

A intrat în vigoare luni, 9 noiembrie, de la ora 00.00, setul de măsuri care se vor aplica la nivel național, pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Lista RESTRICŢIILOR care se aplică de luni

1. Toate persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt obligate să poarte mască de protecție, peste nas și gură, atât în spațiile închise (magazine, farmacii, benzinării, etc, ), cât și în spațiile deschise (pe stradă, în parc, la piață, etc). Cu alte cuvinte, când ieși din casă și până te întorci ai obligația să porți mască de protecție care să acopere gura și nasul.

2. Toți elevii din țară vor studia exclusiv online, pentru următoarele 30 de zile

3. Se interzic orice fel de sărbători, aniversări, petreceri, onomastici (inclusiv nunți, botezuri) indiferent dacă sunt în aer liber sau în casă, în public sau în privat.

4. Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, se vor închide la ora 21.00 și se pot deschide la ora 05.00 dimineața.

5. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional
  • deplasarea pentru asistență medicală
  • achiziționarea de medicamente
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
  • Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în celelalte cazuri, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere, trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

6. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise.

7. Pentru angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, în condițiile legii. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

8. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în interior:

a) Se închid în localitățile unde rata de infectare depășește 3 cazuri / 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Excepție: Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare va fi permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

b) Este permisă la maxim 30% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență între 1,5-3 cazuri / 1.000 de locuitori

c) Este permisă la maxim 50% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență mai mică de 1,5 cazuri / 1.000 de locuitori.

d) Măsurile de mai sus sunt și pentru terasele care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, care sunt considerate ca fiind tot spații închise.

9. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în aer liber (terase): Vor funcționat cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară

Documente atasate:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here