Criza de medicamente pentru cazurile de COVID continuă la Spitalul Slatina. Ce spune șeful CJ Olt, Marius Oprescu/ FOTO

La Spitalul Județean de Urgență Slatina continuă criza medicamentelor de care au nevoie bolnavii cu COVID, cu precădere cei internați pe secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

Este vorba de medicamentul Tocilizumab, care nu există deloc în farmacia spitalului, și de Remdesivir, spitalul având în acest moment doar 20 de flacoane, adică tratamentul complet pentru doar patru bolnavi, în condițiile în care la Terapie Intensivă sunt 14 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

„Tocilizumab nu au în acest moment. Noi avem adrese făcute, tot timpul facem adrese, câte două adrese pe săptămână. Avem 20 de flacoane de Redemsivir. Dacă e să aplici acest tratament cum trebuie, cinci zile fiecărui pacient, asta înseamnă tratamentul pentru patru pacienți. Atât. 

Am văzut și azi de dimineață la știri că premierul României, Ludovic Orban, a spus că Remdesivirul există. Noi avem, către spital, o adresă în care se spune că câte doze de Redemdesivir a alocat Uniunea Europeană către România. Dacă le împarți pe județe, ne dăm seama că ele nu există. 

Noi avem, în momentul de față, 14 bolnavi la Terapie Intensivă. Deci, numai dacă vorbim de bolnavii de ATI și ar trebuie să faci tratamentul complet, timp de cinci zile, dozele existente nu au cum să ajungă. Ei chiar ne-au acuzat pe noi, președinții de consilii județene de altă culoare politică, de faptul că facem campanie electorală pe acest subiect. Dar eu vorbesc pe cifre: avem 20 de doze, avem 14 bolnavi internați la ATI și, conform protocolului, un singur bolnav trebuie să ia cinci zile Remdesivir. Deci, unde e adevărul?”, a declarat, marți, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.

Criza de medicamente durează de la începutul lunii septembrie, când rata pacienților cu forme grave ale bolii a început să crească.

De la începutul lunii septembrie a crescut și rata pacienților cu forme grave care necesită aceste medicamente. Ele sunt distribuite prin Ministerul Sănătății. Noi am făcut solicitările, dar… E o criză acută de Tocilizumab, în contextul în care e o creștere foarte mare a cererii.

Ar trebui să ai doza completă ca să poți să o administrezi pacienților. Dacă nu, le administrăm la fiecare cât avem și asta este”, declara, în urmă cu o săptămână,  managerul interimar al Spitalului Slatina, dr. Radu Ene.

Și Spitalul Municipal Caracal duce lipsă de o bună parte din medicamentele care nu trebuie să lipsească din schema de tratament pentru pacienții cu COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here