Lovitură de la PSD pentru guvernul Orban. Amendamentul privind funcţionarea pieţelor în orice spaţii a trecut de Parlament

Amendamentul depus de PSD la legea care ar interzice funcţionarea pieţelor din spaţii închise a trecut de Comisia de Buget şi Comisia de Agricultură şi ulterior şi de plen.

„Pe durata stării de alertă, pietele agroalimentare în spații închise, târgurile, balciurile, pietele mixte si volante, talciocurile, isi vor putea continua activitatea, cu respectarea restrictiilor referitoare la distantarea sociala si a masurilor de protectie sanitara”, este amendamentul depus de liderul PSD Marcel Ciolacu si senatorul PSD Daniel Zamfir.

„Orban se luptă să scoată afară din piețe producătorii români. #PSD nu poate tolera acest atac mizerabil asupra românilor care își câștigă cinstit pâinea din munca pământului. Românii au dreptul să pună pe masă produse românești. Vom vota mâine în plenul Camerei Deputaților amendamentul prin care piețele să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu închidere pieţelor şi a afirmat că ar fi cerut administraţiilor locale să facă încă 20 de pieţe ambulante, în aer liber, astfel încât să se răspândească cumpărătorii. El a vorbit, luni seară, şi despre amendament depus pentru ca pieţele să rămână deschise şi să respecte regulile care sunt la supermarket.

Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la B1 TV, că atunci când guvernezi cel mai simplu este să iei decizia să închizi şi atunci nu îţi mai asumi nicio responsabilitate.

“Trebuiesc puse reguli. Când guvernezi, cel mai simplu este să iei decizia să închizi. În momentul ăla nu-ţi mai asumi nicio reponsabilitate. Ai închis şcolile, nu mai contează ce fac. Se îmbolnăvesc copiii, e treaba familiei, nu mai e treaba mea. Nu s-au gândit că nu au tablete nu au net, copiii încep să fie foarte greu de gestionat, au stat şase luni închişi, au deschis şcolile şi le-au închis din nou, în loc să găseşti soluţii de flux de mers la şcoală, acest lucru înseamnă implicare şi ştiinţă şi să ai darul acesta, sunt nişte lucrui de administraţie, nu au acest dar”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a precizat că în loc de închiderea pieţelor, ar fi luat decizia de a cere administraţiilor locale să facă alte 20 de pieţe ambulante, în aer liber.

“Ei preferă să închidă decât să vină cu soluţii. Cum să închizi pieţele? Sunt vasele comunicante. Dacă clienţii dintr-o parte in alta, nu se aglomerează supermarketurile, că ai închis pieţele, că oamenii consumă în continuare la la fel. Eu aş fi cerut administraţiilor locale faceţi încă 20 de pieţe ambulante, în aer liber, nu să închid astfel încât să se răspândească cumpărătorii. (….) Am făcut astăzi un amendament cu Daniel Zamfir, la o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât pieţele să rămână în continuare deschise cu regulile care se impun în supermarketuri. Lucru care se poate face”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunţat că, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, a depus un amendament la ordonanţa 78/2019 prin care nu va fi permisă închiderea pieţelor. El a adăugat că proiectul de act normativ va fi votat marţi în comisii şi apoi va merge la plen.

Orban, întrebat care este diferenţa dintre o piaţă şi un supermarket şi de ce activitatea pieţelor din spaţii închise e suspendată, nu şi a supermarketurilor: Gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, care este diferenţa dintre o piaţă închisă, care a fost închisă începând din 9 noiembrie, şi un supermarket care continuă să îşi desfăşoare activitatea, el precizând că gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, întrucât există sisteme de ventilaţie şi modalităţi prin care se asigură respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2.

“E o mare diferenţă. Gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, acolo sunt sisteme de ventilaţie, sunt sisteme prin care s-a asigurat respectarea măsurilor. Diferenţa este strict legată de riscul de transmitere a virusului şi de analizele care au fost efectuate privind îmbolnăvirile. Este o măsură temporară, cine vrea să cumpere din supermarket, poate să cumpere în continuare din supermarket, cine vrea să cumpere de la piaţă, va putea să cumpere de la piaţă”, a afirmat Ludovic Orban.
De luni au intrat în vigoare măsuri suplimentare de prevenerire a răspândirii îmbolnăvirilor de COvid-19, una dintre acestea fiind şi suspendarea activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, ceea ce a provocat nemulţumiri în rândul producătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here