Raed Arafat, despre sărbătorile de iarnă: Dacă sărbătoreşti cu încă două-trei familii ţi-ai crescut riscul de a te infecta

Șeful DSU a atras atenția cu privire la faptul că autoritățile pot reglementa conduita în spațiile publice, însă nu și în casele românilor. Medicul susține că persoane care invită persoane din famila lărgită pentru a petrece sărbătorile se supun unui risc privind infectare cu coronavirus.

Raed Arafat a declarat că sărbătorile de iarnă nu vor ca cele de anul trecut. Acesta a precizat că dacă românii nu vor respecta regulile în luna ianuarie va exista o creștere a cazurilor COVID.

”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci,  distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat la Digi 24.

Raed Arafat susține că transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane riscul crește fără îndoială. Medicul a adăugat că fiecare își calculează riscul pe care și-l asumă.

”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta  e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în  noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here