Zonele în care restricțiile mai dure au avut efect și județele în care creșterea cazurilor de COVID e gravă, dar nu s-au luat măsuri

În județele care au avut o creștere alarmată a cazurilor de coronavirus și în care au fost impuse măsuri mai dure se văd deja efectele, spune biostatisticianul Valentin Pîrvu. El a dat exemplul Sibiului și Sălajului, unde a fost impusă carantină locală.

Pe de altă parte, spune el, sunt câteva județe unde situația riscă să devină la fel de gravă, dar unde măsurile întârzie. Medicul Andreea Moldovan spune că ar trebui restricționate mai mult activitățile sociale.

Este grav ce se întâmplă, pentru că asistăm cu toții la o creștere marcată a numărului de cazuri, ceea ce înseamnă că sunt mai mulți pacienți care trebuie internați, iar dintre aceștia, sunt mai mulți pacienți care au forme medii sau severe de boală, ceea ce înseamnă că și numărul celor care trebuie să acceadă într-o secție de terapie intensivă este mai mare. Toată această creștere a cazurilor nu face decâ să supraîncarce sistemul sanitar până la o limită care în scurt timp va fi de nesuportat”, a spus Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de boli infecțioase din Brașov.

Ea spune că măsurile pe care le-au luat până acum autoritățile pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV2 nu au dus la scăderea numărului de cazuri.

Eu cred dă aș fi luat și mai multe măsuri, pentru că e nevoie să se stopeze această creștere a cazurilor. Iar cu măsuri luate parțial, în timpul nopții sau în piețe alimentare, nu cred că impactul va fi cel scontat de către noi toți. Aș fi mult mai atentă la restricțiile în ceea ce privește viața socială, pentru că economia este clar cu probleme și nu o putem opri și mai mult, dar partea de activități sociale cred că ar trebui mult mai mult controlată și restricționată, pentru că suntem un popor foarte sociabil și aici avem probleme”, a spus ea.

Biostatisticianul Valentin Pîrvu spune, pe de altă parte, că în județele care au luat măsuri se văd deja efectele.

În Sălaj s-a impus carantină, a continuat cu 3 orașe în carantină și se vede deja, a dat rezultate bune, sunt în scădere. Sibiu a luat măsuri și deja, chiar dacă nu a trecut mult, se văd rezultate. Și Maramureș și Ialomița au luat măsuri. Din păcate, mai sunt județe care nu au luat măsuri, sunt la niveluri ridicate și sunt în creștere. Vorbesc de Arad, Brașov, Ilfov și chiar București. Bucureștiul continuă să crească, este peste 5”, a spus el.

În Sibiu, despre s-a tot vorbit, era la 4,4 incidență oficială acum două săptămâni, ca să vă dați seama ce repede merg lucrurile. Dacă trebuia să învățăm ceva de astă-primăvară, este că viteza de decizie este crucială. Nu contează neapărat cât de stricte sunt măsurile, ci cât de rapid le iei”, a spus Pîrvu.

În Constanța ar trebui să se facă ceva urgent, lucrurile urcă rapid. În Brașov urcă și nu se opresc. Nu este un fenomen uniform. Pe toată țara, dacă ne uităm, creșterea a scăzut, dar sunt aceste județe, ca Bihor și Timiș sunt orașe mari care urcă și unde ar trebui luate niște măsuri pe termen scurt”, a adăugat el.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here