Școala Gimnazială nr. 1 Balș, rai pentru dascălii cu pile. Soțul directoarei, muncitor, predă și el la clasă

Programul „A doua șansă”, destinat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învățământul gimnazial, reprezintă o sursă de venituri suplimentare pentru dascălii care participă la procesul de învățământ. Programul se derulează și la Școala Gimnazială nr. 1 Balș, dar aici cele mai multe ore, retribuite în regim de plata cu ora, sunt date unor anumiți dascăli aleși pe sprânceană, nu în funcție de criterii precum vechimea, continuitatea sau meritele profesionale, ci în funcție de pilele bazate pe simpatii politice, de gradele de rudenie pe care le au cu factori de decizie din școală sau din Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt. Printre privilegiați se numără directoarea școlii și adjunctul ei, dar și soțul acesteia, care din muncitor (ocupă postul de fochist al școlii) a ajuns să predea la clasă. Printre cei rămași pe dinafară se numără dascălii care la alegerile locale din 27 septembrie au avut o altă opțiune politică decât reprezentanții conducerii școlii și ai conducerii IȘJ, unde taie și spânzură Mariana Gheorghe, inspector general adjunct, al cărui ginere are, și el, partea lui la „A doua șansă”. Și ce parte!

Programul „A doua șansă” are drept scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învățământul gimnazial, astfel încât acestea să își poată completa și finaliza educația de bază din cadrul învățământului obligatoriu, precum și pregătirea pentru obținerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu.

De regulă, orele rezultate din aplicarea curriculumului nu se includ în norma didactică de bază a personalului didactic (titular sau suplinitor), potrivit metodologiei privind organizarea procesului de învățământ în cadrul programului. Plata acestor ore se realizează în regim de plata cu ora.

Programul este derulat și la Școala Gimnazială nr. 1 Balș, dar aici cele mai multe ore sunt sunt date unor anumiți dascăli, aleși pe sprânceană, nu în funcție de criterii precum vechimea, continuitatea sau meritele profesionale, ci în funcție de pilele bazate pe simpatii politice, de gradele de rudenie pe care le au cu factori de decizie din școală sau din Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt, după cum dezvăluie mai mulți profesori ai unității de învățământ. Printre cei favorizați se numără directoarea școlii și adjunctul ei, dar și soțul acesteia, care din muncitor (ocupă postul de fochist al școlii) a ajuns să predea la clasă.

S-o luăm pe îndelete

Mai mulți profesori titulari ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Balș au solicitat, în luna august, să fie încadrați cu câte nouă ore în cadrul Programului „A doua șansă”, în anul de învățământ 2020 – 2021. Nu ar fi fost pentru prima oară când aceștia erau încadrați în regim de plata cu ora și au mizat că solicitările le vor fi aprobate pe principiul priorității (sunt cadre didactice titulare ale școlii și îndeplinesc criteriile pentru „A doua șansă”) și pe cel al continuității (din 2014 au predat în program). „A doua șansă” începe, în fiecare an, la 1 octombrie. Ei bine, în 7 octombrie, trei dintre dascălii solicitanți au primit răspuns, verbal, din partea directoarei unității școlare, Mihaela Ionela Ariciu, că solicitările le-au fost respinse, fără să li se specifice motivele respingerii. O zi mai târziu (deși tabelele cu cadrele didactice încadrate fuseseră transmise Inspectoratului Școlar Județean fără ca numele lor să figureze în ele), directoarea s-a sucit și a anunțat doi dintre dascălii respinși, soț și soție, că, de fapt, li s-au atribuit ore în cadrul programului, dar cu mult mai puține decât au cerut ei. Mai mult, o profesoară care solicitase, în scris, nouă ore pentru specialitatea ei, cea de limbă engleză, s-a pomenit cu trei ore de limba și literatura română. De precizat că schimbarea atitudinii față de solicitanți a avut loc după ce directoarea școlii a făcut o vizită la IȘJ.

Bulversați de răspunsurile contradictorii ale directoarei, ba că sunt încadrați, ba că nu, dascălii în discuție au refuzat să le fie prinse puținele ore în contabilitate, temându-se de vreo ilegalitate. Au solicitat, în schimb, răspunsuri oficiale, în scris, la solicitările lor de încadrare, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Într-un târziu au primit niște răspunsuri seci și trase la indigo.

Pile și rude 

În timp ce titulari ai școlii cu pricina sunt refuzați, alți dascăli cu relații, cadre didactice de la alte instituții de învățământ din Balș, ba chiar și din alte localități, predau și încasează sume consistente de bani de pe urma orelor primite în cadrul Programului „A doua șansă” de la Școala Gimnazială nr. 1., chiar dacă unii dintre ei nu au pregătire pe specialitatea predată.

Potrivit surselor noastre, mulți dintre profesorii cărora li s-au dat „felii mari” sunt fie rude ale factorilor de decizie în școală, fie pile ale acestora sau, pe linie politică, ale unor personaje din conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt.

Pe principiul „cine împarte, parte-și face”, directoarea Mihaela Ionela Ariciu, cu „spate” la IȘJ, are nouă ore săptămânale la plata cu ora (învățământ primar). Soțul ei, care, atenție, nu are studii superioare, fiind angajat pe post de muncitor (fochist la structura școlii din Mâinești), predă și el la clasă, având tot nouă ore pe săptămână (gimnazial, specialitatea „cultură de specialitate”). Și verișoara doamnei director, Ionela Ramona Pîrloiu, are ore în cadrul programului, în număr de 12, ca profesor fără pregătire, dar și o prietenă a directoarei, Adina Maria Cruceru, încadrată tot ca profesor fără pregătire, ambele susţinând niște examene de ocupare a posturilor la nivel local.

Directorul adjunct al școlii, Dorinel Bogeanu, este încadrat și el la plata cu ora, cu nouă ore (învățământ primar), iar soția sa deține șase ore săptămânale în program, predând chimia la ciclul gimnazial.

Printre profesorii care încasează bani frumoși de pe urma acestor ore nu lipsește Bogdan Blagovici, ginerele Marianei Gheorghe, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Olt. El are normă didactică întreagă în școală și încă șase ore la plata cu ora și, deşi nu a susţinut un examen naţional/judeţean pentru ocuparea posturilor didactice, ci unul la nivel local, organizat în data de 15.10.2020, afirmă sursele citate.

De altfel, zice-se că nu întâmplător mai multe cadre didactice de la Liceul Teoretic „Petre Pandrea”, unde director adjunct și director a fost, cândva, Mariana Gheorghe, au „prins” ore la Școala Gimnazială nr. 1, în Programul „A doua șansă”. Vorbim, aici, de mâna dreaptă a adjunctei de la IȘJ, Mihaela Corina Pîrva (nouă ore), de prietena Mirela Marcela Pițigoi, (opt ore), de Daniel Popescu, fostul soț al Marianei Gheorghe (opt ore). Tot aici o amintim și pe Mihaela Caracaleanu, fostă directoare a Școlii nr. 1, azi pensionară, bună amică a Marianei Gheorghe (cinci ore).

De la „masa bucatelor” nu avea cum să lipsească colega de partid a Marianei Gheorghe, Vanina Badea, lider al PMP Olt și fost viceprimar al Balșului (de curând director al Casei Corpului Didactic Olt, cu sprijin de la PNL, pe mâna prietenei și colegei din conducerea Inspectoratului Școlar), care se bucură de șase ore săptămânale la „A doua șansă”.

De asemenea, sunt dascăli de la mai multe unități de învățământ, nu doar din Balș, ci și din alte localități, suplinitori şi necalificaţi, care, în detrimentul unor titulari ai școlii organizatoare care spun că le-au fost încălcate drepturile, au fost încadrați la plata cu ora la Școala Gimnazială nr. 1.

Cei pe care „i-a sărit rândul” spun că, de fapt, aceste ore nu pot fi atribuite fără știrea Marianei Gheorghe și că ei au fost astfel pedepsiți pentru că la alegerile locale din 27 septembrie au avut o altă opțiune politică decât conducerea școlii și conducerea IȘJ. De altfel, trebuie să precizăm că tabelele cu profesorii încadrați la plata cu ora ajung, pentru aprobare, la Compartimentul Management al Inspectoratului Școlar Județean, condus de chiar adjuncta instituției, doamna Gheorghe.

Ținând cont de tot acest context, o verificare la Școala Gimnazială nr. 1 Balș s-ar impune. Cine s-o facă, însă? Greu de crezut că instituția care a aprobat aceste matrapazlâcuri va dispune un control. Cineva de pe la Ministerul Educației, atunci? Greu de crezut și asta, atâta vreme cât conducerea liberală a instituției numește în funcții publice prieteni al PNL Olt, precum PMP-istele Mariana Gheorghe și Vanina Badea, în virtutea sprijinului pe care cele două femei l-au dat candidatului liberal la Primăria Balș, fostul primar al orașului, Mădălin Teodosescu, și în ideea că ele vor aduce liberalilor voturi și la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Pam-pam!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here