Medicul Virgil Musta: “La primul simptom care sugerează răceală, izolați-vă. Nu staţi acasă până nu mai puteţi respira”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, a oferit mai multe sfaturi și recomandări în plin sezon de viroze. Doctorul a vorbit despre cum trebuie să se acționeze la primul simptom care ar putea sugera o răceală și le-a transmis celor confirmați cu Covid-19, care se tratează la domiciliu, să nu rămână acasă până starea li se înrăutățește și nu mai pot respira.

“La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu și urmăriți evoluția. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu”, spune Musta, pe pagina sa de Facebook.

Medicul Virgil Musta a postat mai multe recomandări, după ce, spune el, numeroase persoane îi adresează întrebări și îi cer sfaturi cu privire la simptomele care ar indica o posibilă infectare cu Covid-19 și ce ar trebui să facă în această situație.

“Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume şi mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a şti cum să acţionaţi: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu, urmăriţi evoluţia şi discutaţi permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu; Dacă sunteţi depistat pozitiv, ţineţi legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi, medicii specialişti de la Victor Babeş, avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie şi ne informăm reciproc în interesul pacienţilor”, a scris Musta.

Deși există varianta tratamentului la domiciliu pentru formele simple și medii de Covid, medicul Musta recomandă tuturor să nu aștepte ca starea să li se înrăutățească și să meargă la spital din timp. 

“Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitaţi imediat evaluare în spital, pentru că pot anunţa o evoluţie posibil severă a boli: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă iritativă intensă, însoţită de dureri toracice; dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă; senzaţia de lipsă de aer. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte, nu staţi acasă până nu mai puteţi respira sau până aveţi dificultate mare în respiraţie, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiţi şi mai prudenţi!”, a mai scris Musta.

Potrivit medicului de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, chiar și formele de Covid-19 care la început sunt ușoare pot evolua spre unele grave, cu complicații. 

“În evoluţia bolii există riscul, chiar şi la persoanele cu forme uşoare, ca între a 7-a şi a 10-a zi, inflamaţia să crească şi să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiţi foarte atenţi, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntaţi medicul de familie şi prezentaţi-vă urgent la spital pentru a fi evaluaţi”, mai spune Musta.

Acesta a transmis recomandările chiar de Ziua Națională, având pentru români și un mesaj cu acest prilej.

Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit şi cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu şi colegii mei (şi din păcate mulţi pacienţi) o resimţim. O fac asumându-mi senzaţia neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranţa că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei afaţi în suferinţă. Dar, cu speranţă şi cu încredere, în această zi de sărbătoare a identităţii noastre naţionale, o zi care ne reaminteşte cât de important este să fim uniţi şi nu dezbinaţi, mai ales la greu, doresc din tot sufletul: LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!”, a încheiat medicul Virgil Musta, în mesajul adresat românilor cu ocazia Zilei Naționale.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here