Sute de persoane lucrează în regim de telemunca în Olt. Angajatorii au fost luați la bani mărunți de inspectorii din cadrul ITM

Sursa foto: romaniatv.net

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în perioada 10 – 24 noiembrie 2020, în cadrul unei campanii naționale, acțiuni pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID 19.

Angajatorii cu un număr de peste 50 de salariați au fost cei vizați.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 42 controale (numărul total de lucrători ai unităților controlate: 15.041, din care: 415 desfășoară activitate în regim de telemuncă și muncă la domiciliu, 12.521 au programul de muncă declarat).

În urma verificărilor efectuate au fost dispuse 31 măsuri de remediere a deficiențelor     constatate și au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 2 amenzi în valoare de 3.000 lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 32 controale în urma cărora  au fost dispuse 40 măsuri de   remediere a deficiențelor și au fost aplicate 40 avertismente.

În domeniul relațiilor de muncă, cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: neorganizarea programului de lucru astfel încât să se realizeze declararea acestuia cu cel puțin o oră; neîntocmirea actelor adiționale la contractele individuale de muncă pentru salariații care desfășoară activitate în regim de telemuncă; nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de muncă;

Totodată, în domeniul securității și sănătății în muncă, cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: neactualizarea planului de prevenire conform evaluării riscurilor cu măsurile sanitare la nivel național; nesupravegherea stării de sănătate pentru toți lucrătorii; neverificarea modului de purtare a echipamentului individual de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here