Taxa auto revine în România. Anunţ important pentru şoferi

Taxa auto ar putea fi reintrodusă în România, începând cu 2021. Este vorba despre o taxă ecologică pentru vehiculele poluante. Aceasta a apărut în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Mai mulţi analişti economici spun că o astfel de taxa este necesara daca se doreste o tranzitie către masinile electrice, dar și pentru ca Romania a devenit cimitirul Europei la capitolul masini second-hand.

„Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE având in vedere ca banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, potrivit ziare.com.

Vicepreşedintele CFA România, Adrian Codirlasu, spune că reintroducerea taxei de poluare va avea efecte benefice pe termen lung.

„Producatorii auto traditionali, care nu vor veni cu masini electrice vor avea mari probleme in viitor, iar o asemenea taxa ii va ajuta pe cei de la Dacia sa vândă mult mai bine o masina electrică precum e Spring”, afirma analistul.

Taxa auto, eliminată în 2017

De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar „în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”.

La jumătatea lunii decembrie 2018, Gavrilescu anunţa că nu a fost găsită nicio variantă a noii contribuţii care urma să înlocuiască taxa auto.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here