Trei polițiști din Olt, dați exemplu de Direcția Generală Anticorupție pentru integritatea lor profesională/ FOTO+VIDEO

Povestea a trei polițiști din Olt care au refuzat să ia mită de la un bărbat prins în afara legii a fost aleasă de Direcția Generală Anticorupție (DGA) ca material de promovare a integrității profesionale de care trebuie să dea dovadă fiecare angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Unul dintre cele mai puternice efecte motivaționale este obținut prin puterea exemplului. Vă invităm să vizualizați un film de promovare a integrității în rândul funcționarilor M.A.I., prin exemplul personal. Mulțumim celor trei polițiști din Olt care au acceptat să ne spună povestea lor! Sperăm să fie o inspirație și pentru alții”, se arată în textul care însoțește filmul întregii povești postat de DGA pe o rețea de socializare.

Este vorba de inspectorul principal Bogdan Dinu, aflat la comanda Secției de Poliție Rurală Grădinile la data întâmplării, și de agenții de poliție Georgiana Cojoc și Laurențiu Constantin Petrescu, care, rugați cu bani de un bărbat prins beat la volan și fără să dețină permis de conducere pentru a-l face scăpat, au refuzat categoric să ia parte la o infracțiune și l-au denunțat pe cel în culpă.

Iată povestea spusă chiar de ei:

Inspector principal de poliție Dinu Bogdan: În 24.08.2019 mă aflam la comanda Secției de Poliție Rurală Grădinile și am fost contactat telefonic de agenta de poliție Cojoc Georgiana, care m-a informat de faptul că, în timp ce desfășura activități de poliție rutieră pe raza localității Urzica, împreună cu agentul de poliție Petrescu Laurențiu, a oprit în trafic un autoturism. Au procedat la verificarea documentelor conducătorului auto, constatând faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nici o categorie auto. În continuare, au procedat la testarea alcoolscopică a șoferului și au constatat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice. Motiv pentru care au hotărât să în conducă pe acesta la Spitalul Corabia, pentru a-i fi prelevate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Inspector principal de poliție Bogdan Dinu

Agent de poliție Georgiana Cojoc: Acesta, în timp ce se afla în autospeciala de poliție, s-a oferit să ne dea suma de 200 de euro, spunând că poate să ne ofere și mai mult, pentru a nu lua măsurile legale. Atât eu, cât și colegul meu, Petrescu Laurențiu, l-am refuzat în mod constant, aducându-i la cunoștință că fapta constituie infracțiunea de dare de mită. Însă acesta nu a băgat de seamă cele spuse de noi și a continuat să ne ofere suma de bani de care dispunea.

Agent de poliție Georgiana Cojoc

Bogdan Dinu: Șoferul a insistat, ceea ce i-a determinat pe colegii mei să mă anunțe, iar eu am luat legătura cu Serviciul Județean Anticorupție Olt, am adus acesteia la cunoștință despre cele întâmplate și împreună cu colegii mei am luat hotărârea să formulăm denunțuri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. 

Mituitorul a fost condamnat la condamnat la pedeapsa de un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de dare de mită.

Agent de poliție Laurențiu Constantin Petrescu

Bogdan Dinu: Atât eu, cât și colegii mei din cadrul IPJ Olt, apreciem activitățile preventive desfășurate de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, care ne-a întărit convingerea că beneficiem de serviciile unor parteneri în depistarea și sancționarea faptelor de corupție. 

Consider că gestul nostru de a denunța respectiva faptă de corupție reprezintă o atitudine normală și îi sfătuiesc pe toți colegii polițiști să procedeze în această manieră. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here