Primul român condamnat la închisoare cu executare pentru sfidarea regulilor anti-coronavirus. Decizia nu este definitivă

Un bărbat în vârstă de 36 de ani din comuna Grebănu, județul Buzău, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Sentința a fost dată de către Judecătoria Buzău și nu este definitivă, potrivit Opinia.

Bărbatul a fost judecat în contextul în care, în 20 aprilie 2020, a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, unde aștepta rezultatul testului pentru noul coronavirus. El fusese internat în 19 aprilie și diagnosticat cu TBC, dar pentru că tușea foarte rău medicii au decis să-i recolteze probe și să îl izoleze într-un modul din curtea spitalului până la aflarea rezultatului.

Conform procurorilor, în 20 aprilie, în jurul orei 13, bărbatul a părăsit fără aprobare Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău și a fost găsit de către polițiștii de la Transporturi Feroviare   în Gara Boboc, pe când se îndrepta spre casă. El a fost internat iarăși în secție, pentru a primi tratament de specialitate împotriva TBC, iar între timp rezultatele testului pentru noul coronavirus au arătat că bărbatul nu este infectat.

El nu este, totuși, primul care primește o condamnare pentru această acuzație. În luna septembrie, Judecătoria Buzău pronunța în premieră o condamnare – dar cu suspendare – în cazul unui suspect de COVID-19 care  a fugit din spital. Era vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost judecat tot pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor și a primit o sentință de șase luni de închisoare cu suspendare.

România a trecut de 565.000 de cazuri confirmate de la debutul pandemiei. Peste 465.000 de pacienți au fost declarați vindecați

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți, la ultimul bilanț de până acum, 6.171 de cazuri noi de COVID-19. Numărul total al îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare a urcat, astfel, la 565.758. Potrivit autorităților, 465.050 de pacienți au fost declarați vindecați.

Conform datelor comunicate marți, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.202. Dintre acestea, 1.255 sunt internate la ATI.  La nivel național au fost prelucrate 4.461.315  teste. Dintre acestea, 25.185 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.740 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.445 la cerere. Pe teritoriul României, 42.590 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.666 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 64.751 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 138 de persoane.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here