Structura Guvernului Cîţu, s-a ajuns la consens. Cum şi-au împărţit PNL, USR PLUS şi UDMR funcţiile

PNL – USR PLUS – UDMR au convenit asupra unei formule cu un Guvern condus de Florin Cîţu, cu doi vicepremieri, de la UDMR şi USR PLUS, respectiv Kelemen Hunor şi Dan Barna. Liderul PNL Ludovic Orban ar urma să preia şefia Camerei Deputaţilor, în timp ce USR – PLUS ar putea prelua conducerea Senatului.

Viitorul Guvern condus de liberalul Florin Cîţu ar urma să fie compus din 18 ministere. Potrivit unor surse, opt ministere ar reveni PNL, şapte portofolii ar urma să revină USR PLUS, iar UDMR ar urma să deţină trei ministere. Sursele precizează că negocierile continuă şi este posibil să mai apară modificări, mai ales că Ministerul Justiţiei este dorit şi de PNL şi de USR PLUS.

Premier: Florin Cîțu (PNL)

Vicepremieri: Dan Barna (USR PLUS), Kelemen Hunor (UDMR)

Ministere PNL: Finanțe, Dezvoltare, Interne, Fonduri Europene, Apărare, Externe, Educație, Cultură

Ministere USR PLUS: Justiție, Transporturi, Economie, Muncă, Sănătate, Comunicații, Ape și Păduri

Ministere UDMR: Mediu, Tineret și Sport, Agricultură

Liderii PNL – USR PLUS şi UDMR ar fi convenit în principiu şi asupra împărţirii funcţiilor de conducere ale celor două camere ale Parlamentului. Atfel, preşedinţia Camerei Deputaţilor ar urma să-i revină lui Ludovic Orban, cea a Senatului, Ancăi Dragu, de la USR PLUS.

Dar nu este exclus ca şi aici să apară schimbări, deoarece şi de UDMR urmăreşte funcţia de preşedinte al Senatului, fiind dispus să renunţe la unele ministere.

Europarlamentarul USR PLUS Dragoş Pâslaru a declarat vineri, înainte de a se alătura echipelor care negociază programul şi componenţa viitorului guvern, că, potrivit informaţiilor sale, „discuţiile sunt avansate”, atmosfera este una bună şi sunt de aşteptat progrese în acest sfârşit de săptămână.

„Nu sunt diferenţe care să nu poată duce la crearea unui program de guvernare puternic şi bun pentru dezvoltarea României, în condiţiile în care avem patru ani fără alegeri, în care ar trebui să ne concentrăm pe construcţie. (…) Discuţiile sunt avansate. Spre deosebire de zilele trecute, când toată lumea ştia că există un blocaj, acum sunt puse pe masă funcţiile care aparţin fiecăruia dintre partide, se discută, se mai fac rocade, dar, una peste alta, lucrurile avansează, atmosfera – înţeleg de la colegii mei – este bună şi ne aşteptăm să progresăm în continuare în acest weekend. Îmi este greu să spun dacă duminică seara o să avem totul gata, dar în orice caz sunt optimist că atât pe partea de program de guvernare – ceea ce mi se pare mie cel mai important lucru – cât şi pe partea de distribuţie a poziţiilor, funcţiilor şi nominalizărilor de persoane se va avansa destul de puternic”, a arătat Dragoş Pâslaru, citat de ştiripesurse.ro.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here