Fenomene astronomice inedite în 2021. Când va avea loc o eclipsă de Soare

În anul 2021 vor avea loc numeroase fenomene astronomice, de la ploi de stele căzătoare până la eclipse.

Ploaia de meteoriți Lyrid – aprilie 2021

Ploaia de meteoriți Lyrid este una dintre cele mai cunoscute. Prima dată a fost observată în 687 î.Hr., potrivit NASA. Anul acesta, va avea loc între 16 aprilie și 25 aprilie. Acești meteoriți tind să lase o urmă de praf strălucitor, care poate fi văzut câteva secunde, transmite Live Science.

Ploaia de meteoriți Eta Aquarids – mai 2021

Această ploaie de meteoriți va oferi cel mai bun spectacol pentru cei din emisfera sudică. Cel mai bine poate fi văzută cu o oră sau două înainte de zorii zilei de 5 mai, potrivit Earthsky.

Eclipsa totală de Lună – mai 2021

O eclipsă totală de Lună sau „Luna Sângerie” va avea loc pe 26 mai și ar trebui să fie vizibilă din estul Asiei, Australia, zone din Oceanul Pacific și din America, potrivit Space.com și NASA. Numele de „Luna Sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea, un roșu portocaliu, pe care o capătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Eclipsa solară inelară – iunie 2021

Pe 10 iunie, s-ar putea să puteți vedea o „eclipsă de Soare inelară”, numită și „inel de foc”. Această eclipsă apare atunci când luna trece între Soare și Pământ, dar nu acoperă complet Soarele, creând un inel strălucitor (n.r. de foc) în jurul umbrei. Această eclipsă inelară va fi vizibilă doar în nordul Canadei, Groenlandei și Rusiei, potrivit NASA.

Perseidele – august 2021

Anul acesta, Perseidele vor putea fi observate pe 11 și 12 august, dar ar trebui să fie vizibile și în nopțile de dinainte și de după, potrivit EarthSky. Această ploaie de meteoriți poate fi cel mai bine văzută din emisfera nordică.

Ploaia de meteoriți Orionid – octombrie 2021

Orionidele, cunoscute pentru strălucirea și viteza lor, sunt considerate a fi printre cele mai frumoase ploi de meteoriți, potrivit NASA. Fenomenul va fi vizibil atât din emisfera nordică, cât și din cea sudică după miezul nopții. Orionidele vor putea fi observate cel mai bine între 20 și 21 octombrie.

Eclipsa de lună parțială – noiembrie 2021

O eclipsă de Lună parțială va fi vizibilă din America, Australia și în anumite zone din Europa și Asia în noiembrie, potrivit Space.com și NASA. Spectacolul va putea fi observat pe 19 noiembrie.

Ploaia de stele Geminide

Ploaia de meteoriți Geminid va avea loc în perioada 4 decembrie – 20 decembrie. Fenomenul va putea fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here