Boboteaza 2021, tradiţii şi superstiţii. De ce nu e bine ca această sărbătoare să te prindă cu rufe puse la uscat

Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii şi a apelor de forțele răului. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii care aducătoare de spor, noroc şi sănătate celor ce le respectă.

Boboteaza 2021. Această mare sărbătoare a creştinătăţii, dedicată botezului Mântuitorului in Iordan, mai este cunoscută şi sub denumirile “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”, scrie traditii-superstitii.ro.

Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei.

Boboteaza 2021. Cum se ia Agheasma mare

În această zi, preoții sfințesc apele din care credincioşii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele. Apa sfinţită în această zi, Agheasma mare, este, totodată foarte bună pentru leac. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.

Odinioară, exista obiceiul ca, după slujba de sfinţire a apei, oamenii să strige, pe drumul de întoarcere ei strigă „Chiraleisa”- pentru belşugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului şi pentru creşterea cât mai mare a cânepii. Apoi turnau câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale.

În localităţile traversate de ape curgătoare, există obiceiul aruncării a trei cruci în apă, reprezentând Sfânta Treime, de către preoţi. Mai mulţi tineri curajoşi se aruncă după cruci, iar cei ce reuşesc să le aducă la mal vor avea parte numai de bine și vor fi feriţi de toate bolile.

În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordanela: oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul.

Boboteaza 2021. De ce nu este bine să ai rufe pe sârmă în această zi

Există credinţa că, atunci când preotul bagă crucea în apă spre sfinţire, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i poate vedea cu excepţia lupilor, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, s-ar putea ascunde printre ele.

În această zi, pe lângă faptul că este mare păcat să speli, nici nu trebuie să dai ceva de împrumut.

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește. Şi tot apropo de vreme, dacă în ziua de Bobotează vremea este rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul” se va înmuia. Însă, dacă a fost cald, vremea se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here