Regizorul filmului ”colectiv” refuză medalia “Meritul Cultural” de la Klaus Iohannis

Regizorul filmului documentar ”colectiv”, Alexander Nanau, a refuzat medalia “Meritul Cultural”, care i-a fost acordată de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilelor Culturii Naționale.

Nanau urma să fie decorat în 15 ianuarie ”pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”.

Cu toate acestea, într-un mesaj postat pe Facebook, regizorul a susținut că ”este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”.

El afirmă că refuză această medalie deoarece, timp de aproape un an de zile, de când artiștii au fost loviți de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19, ”reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituționale a fost zero”.

”Din păcate, având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție. Cred cu tărie că în acest timp de criză statul Român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza Covid 19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”, precizează regizorul filmului documentar ”colectiv” într-o scrisoare către Administrația Prezidențială.

colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a obținut până acum mai multe premii – acesta fiind desemnat și documentarul european al anului 2020, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film.

De asemenea, acest documentar, care spune ce s-a întâmplat după scandalul Hexi Pharma, apărut după tragedia din clubul Colectiv, este printre peliculele preferate de fostul președinte american Barack Obama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here