Angajamentul primarului Rotea: Spitalul Orășenesc Balș va avea centru de primiri urgențe. Ce alte investiții a anunțat edilul

Noul primar al Balșului, Cătălin Rotea, a anunțat, recent, că la spitalul orașului vor fi făcute mai multe investiții, cea mai mare dintre ele fiind construirea unui centru de primiri urgențe.

Noul imobil, care va fi lipit de spital, va avea parter și etaj.

„Principala prioritate a Spitalului Orășenesc Balș este construirea unui centru de primiri urgențe. Săptămâna aceasta, după mai multe eforturi făcute decât de fosta administrație, se semnează studiul de fezabilitate al acestui centru de primiri urgențe. Construcția va avea parter și etaj și va fi lipită de spital. Centrul va fi dotat, inițial, cu un computer tomograf și cu un aparat de radiologie nou”, a declarat, la emisiunea „Imperativ” de la postul local de televiziune Olt TV, primarul Balșului.

O parte dintre cheltuieli poate fi suportată, pentru acest proiect, din excedentul financiar al unității sanitare, actuala conducere a primăriei făcând o solicitare și către Ministerul Sănătății.

„Spitalul Orășenesc Balș are un excedent financiar care pe mine m-a surprins. Vorbim de câteva milioane de lei. Nu am înțeles de ce nu au fost cheltuiți și de ce în noiembrie, când am ajuns eu la primărie, existau echipamente sanitare doar pentru o săptămână, în condițiile în care erau bani în conturi. Eu nu zic că e rău să economisești, dar m-a surprins faptul că nu erau stocuri de măcar două luni de zile – o politică de manager de spital asta ar fi însemnat. Pentru că politica unui manager de spital este să asigure stocuri pentru cel pușin două luni de zile. Dacă mâine se întâmplă ceva și furnizorii nu mai pot să asigure, să existe stoguri de cel puțin 60 de zile. 

Noi am făcut cerere și la Ministerul Sănătății, poate suporta și primăria cheltuieli. Astăzi, însă, cu studiu de fezabilitate, cu licitare, cu tot ce presupune un proiect care poate dura probabil doi ani, eu mă angajez să fac acest centru de primiri urgențe, care este necesar.

Azi avem doar o cameră de gardă, în care este un medic de gardă, nu un medic specializat în urgențe, cu câteva asistente care își fac treaba. Dar neavând aparatura necesară, neavând infrastructura necesară, ele și medicul nu pot să facă altceva decât să constate anumite lucruri primare, o tensiune, un puls, o saturație, o analiză, și să trimită bolnavul la un alt spital, în principiu la spitalul din Slatina”, a precizat Cătălin Rotea.

Edilul a anunțat și alte investiții la Spitalul Orășenesc Balș, precum înființarea unui compartiment de urologie, extinderea compartimentului de chirurgie plastică, reabilitarea Secția Pediatrie și a Laboratorul spitalului.

„Eu am discutat cu conducerea spitalului să facem și un compartiment de urologie și, de asemenea, aș vrea să extindem cu un compartiment de chirurgie plastică de cinci paturi, nu neapărat cu intervenții chirurgicale de amploare, dar vrem să extindem această gamă a competențelor medicale.

Separat de această parte a competențelor medicale, trebuie să reabilităm Secția Pediatrie, dar și Laboratorul spitalului. Cele două reabilitări vor fi făcute în acest an, când va demara și execuția centrului de primiri urgențe”, a afirmat primarul orașului.

În ceea ce privește echipamentele, Rotea a decis achiziționarea unei linii laparoscopice.

„Pe partea de echipamente, prioritar este să dezvoltăm Secția Chirurgie Generală prin achiziționarea unei linii laparoscopice, și am cerut și de la Ministerul Sănătății bani. Dacă nu o să ne dea, vedem cum vom reuși din resurse proprii”, a spus Cătălin Rotea.

În perioada următoare, Spitalul Balș va scoate la concurs 10 posturi pentru diverse specialități medicale, a mai anunțat primarul Balșului.

În cei trei ani în care Cătălin Rotea a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cea mai mare unitate spitalicească din Olt a efectuat investiții de circa 66 milioane de lei, bani puși la dispoziție de Consiliul Județean Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here