Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a explicat că folosirea medicamentului conţine Ivermectina nu este trecut în protocoalele naţionale acceptate, pentru că în România nu se găseşte preparatul uman care a fost testat doar în studii clinice.
Dr. Virgil Musta desfinţează mitul că Ivermectina combate COVID-19. Şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat, miercuri, în direct la România TV, că acest medicament antiparatizitare pentru uz uman a fost testat numai în studii clinice, motiv pentru care nu a fost inclus în protocoalele naţionale de tratare a bolnavilor infectaţi cu COVID-19.
„Este un medicament antiparazitar folosit ca indicaţie în mai multe afecţiuni parazitare şi care în studii clinice a arătat că există o anumite eficacitate a acestui în formele uşoare şi medii de boală, reducând multiplicare virusului, dar atât CDC, cât şi OMS acceptă utilizarea acestui medicament doar în studii clinice şi nu este trecut în protocoalele naţionale acceptate.Pe de altă parte, la noi în ţară nu există preparatul de uz uman. Ceea ce spuneam, mă refeream la preparatul de uz uman. Există preparatul numai de uz veterinar, ceea ce e inacceptabil să folosim pentru tratamentul oamenilor un medicament de uz animal”, a declarat medicul Virgil Musta, la România TV.
Şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a făcut referire la studiul realizat de specialiştii Universităţii din Navara şi ai Institutului pentru Sănătate din Barcelona din care reiese că folosirea Ivermectinei reduce încărcarea virală după şapte zile în cazul pacienţilor bolnavi de COVID19, conform Isglobal.org.
De altfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avertizat că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale.
Precizarile ANSVSA vin după ce în spaţiul public au apărut informații potrivit cărora ivermectina ar fi eficientă în prevenirea şi tratamentul COVID-19.
ANSVSA susține ca în România pot fi comercializate doar produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare de către Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sau care sunt autorizate prin procedura centralizată. Produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare sunt înscrise în Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate în Romania, publicat pe site-ul ICBMV.
Întrebat dacă în următoarele luni românii ar putea reveni la o viaţă normală, dr. Musta a afirmat că acest lucru depinde de „două elemente decisive”.
„Primul – dorinţa şi rapiditatea vaccinării pentru ca să realizăm imunitate la un număr cât mai mare de oameni, să ne putem proteja. Şi al doilea – de a fi în continuare responsabili ca să nu ne contaminăm cu noua tulpină care este mult mai contagioasă şi în cazul în care această tulpină ajunge în răspândire comunitară, vom avea o problemă majoră şi o presiune mare pe sistemul de sănătate”, conchis dr. Virgil Musta.
Sursa: romaniatv.net